nieuws

‘Wonen en disco gaan niet samen

Horeca

Het was al aangekondigd, maar na drie keer uitstel te hebben verleend, heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft nu echt het huurcontract van discotheek Het Huis van Oranje in het oude centrum van Leidschendam opgezegd. Wonen en discotheken gaan niet samen, vindt burgemeester Van Haersma-Buma.

Exploitant René Bogaart kreeg vier jaar geleden een vergunning om een discotheek te vestigen in het voormalige jongerencentrum De Sater. Die zou een jaar geldig zijn, want daarna zou het geplande uitgaanscentrum in Leidschenveen de deuren openen. Tot nu toe is daar echter nog geen paal de grond in gegaan. Bogaart mocht al die tijd het Huis van Oranje open houden, maar per 1 januari is het afgelopen. Volgens burgemeester Van Haersma-Buma is het geduld met de feestende jongeren die vernielingen aanrichten in het Damcentrum op. Wat is de reden dat horecaondernemer Bogaart Het Huis van Oranje nu wel ineens moet sluiten?

“Het gebouw is van ons en we hebben het nodig voor de huisvesting van jongerencentra. Bovendien hoort een discotheek niet in een woonwijk thuis.” Wie heeft ooit bedacht dat de horeca in het drukke Damcentrum wel tot vijf uur open kon blijven?

“De vorige burgemeester, Bloemendaal, had daar in haar vorige gemeente goede ervaringen mee. Die nieuwe openingstijden zorgden er hier aanvankelijk ook voor dat de overlast minder werd, maar de formule was in juni van dit jaar uitgewerkt. In de wijde omgeving werden vernielingen aangericht.” U besloot toen om de sluitingstijden terug te draaien naar drie uur. Volgens Bogaart zorgt dat alleen maar voor meer overlast.

“In het begin was het iets onrustiger omdat de jongeren in opstand kwamen tegen het strengere politietoezicht. We tolereren daar weinig meer, willen laten zien dat met de overheid niet te spotten valt. Dan gebeurt er iets heel raars: die jongeren gaan roepen dat het aan de politie ligt als het misgaat. Het lijkt erop dat ze tegenwoordig denken: ‘Die ellende hoort erbij’. Ik vraag me dan af: waar zijn hun ouders? Kinderen van vijftien lopen rond met alcohol en xtc op.”

Bogaart beschuldigt u ervan dat u de onrust op de Damlaan stil wilt houden. Tijdens een bijeenkomst met de horeca op 23 september zei u: ‘Tegenover de pers zal terughoudendheid worden betracht’.

‘Dat heb ik juist gezegd op verzoek van Bogaart zelf en andere ondernemers. Zij vreesden dat extra publiciteit tot meer onrust zou leiden.’ Hoe voorkomt u dat in de toekomst in een ander groot pand weer een discotheek wordt gevestigd?

‘We willen vanaf 1 januari volgend jaar per horecaonderneming aparte sluitingstijden vaststellen. De tijd dat kroegen tot vijf uur open mogen blijven is definitief voorbij.’ Bogaart heeft nu een vergunning aangevraagd om een andere horecagelegenheid in het Damcentrum, Kapitein Haak, uit te breiden. Hoe zijn zijn kansen?

‘In het verleden heeft hij geprobeerd om Geiten Peter uit te breiden. Dat hebben we toen afgewezen omdat we niet willen dat hij daar grote dingen gaat doen. Hij mag dat pand niet stapsgewijs uitbreiden.’

Reageer op dit artikel