nieuws

Acties Stichting Wakker Dier bij restaurants

Horeca

Stichting Wakker Dier voert maandag en dinsdag actie bij restaurants die ganzenlever op de kaart hebben staan. De actievoerders plaatsen een tafeltje bij de ingang waaraan bezoekers plaats kunnen nemen om met een trechter maïsbrij gevoerd te krijgen. Dat meldde een van de actievoerders van Wakker Dier.

De stichting biedt de alternatieve maaltijd maandagavond aan bij drie eetgelegenheden in Utrecht en een in Groningen. Dinsdag staan restaurants in Rotterdam en Den Bosch op het programma. Het is de bedoeling dat de restaurantgasten op deze manier de hardhandige manier ervaren waarop ganzen worden vetgemest.

Na overleg met Wakker Dier adviseerden in november de zeven gastronomische samenwerkingsverbanden (G7) in Nederland aan de 175 aangesloten toprestaurants ‘een terughoudend beleid’ te voeren ten aanzien van foie gras. Dat betekent dat restaurants wordt geadviseerd de consumptie van ganzenlever niet aan te moedigen, zegt L. van Eeghem, voorzitter van de sectie restaurants van brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland.

In zijn eigen restaurant weert hij de foie gras met kerst. Buiten de feestdagen staat het omstreden gerecht wel op de kaart, maar zal hij het zijn klanten niet aanbevelen. Volgens Van Eeghem volgen veel van zijn collega’s zijn voorbeeld.

Probleem is volgens hem dat restaurants wel genegen zijn in te spelen om de maatschappelijke discussie die Wakker Dier aanzwengelt, maar dat de productie van ‘biologische’ ganzenlever achterblijft terwijl de vraag naar de lekkernij juist toeneemt.

Reageer op dit artikel