nieuws

Adrià geeft kookles voor gevorderden

Horeca

De grote Spaanse driesterrenkok Ferran Adrià geeft in de Olafkapel van het NH Barbizon Palace Hotel kookles aan zo’n 150 koks en journalisten. Adrià is eigenaar van het wereldberoemde restaurant elBulli in Rosas. Hij wordt gezien als een van de meest innovatieve koks van dit moment.

In een ruim vier uur durende sessie toonde Adrià veertien van zijn vernieuwende kooktechnieken en stijlen. Deconstructie en adaptatie noemt hij het zelf. Zo demonstreerde hij zijn versie van het klassieke Spaanse gerecht gazpacho, ijskoude tomaten-groentesoep. Maar op het bord van Adrià geen soep meer, doch alle ingrediënten die erin horen apart neergelegd. Kip met curry wordt een gerecht van curry-ijs met een crème van kip, appelgelatine en kokosnoot. Groene asperges snijdt hij in plakjes, om ze vervolgens weer als een schijnbaar hele asperge op het bord te leggen.

De Spaanse hotelketen NH Hotels haalde Adrià naar Nederland. NH werkt nauw samen met de sterrenkok. Die ontwikkelde de afgelopen twee jaar twee nieuwe restaurantconcepten voor de hotelketen. Eén van die concepten is Fast-Good: fastfood, maar dan van hoge kwaliteit. Het moet een volwaardig alternatief zijn voor het normale restaurant. De eerste Fast-Good zal in de eerste maanden van 2003 worden geopend op de hoek van NH Eurobuilding in Madrid.

Reageer op dit artikel