nieuws

Disco’s Heerlen wisselen informatie over amokmakers uit

Horeca

Twee Heerlense discotheken wisselen informatie uit over raddraaiers. Via hun computers waarschuwen ze elkaar voor ongewenste gasten. Dat zegt bedrijfsleider L. Crombach van discotheek The Peppermill in Heerlen dinsdag.

De disco’s La Diligence en The Peppermill hebben volgens Crombach veel baat bij het uitwisselen van informatie over raddraaiers. ‘Wij kunnen dus mensen de toegang weigeren, omdat ze bij de andere discotheek amok hebben gemaakt’, zegt Crombach.

Bezoekers van beide disco’s moeten zich legitimeren met pasjes, waarop hun naam en foto staat. Na vechtpartijen of andere incidenten wisselen beide disco’s sinds een jaar foto’s en namen van amokmakers uit, zodat die er voortaan niet meer inkomen. ‘Het systeem werkt uitstekend’, zegt Crombach.

Een woordvoerster van het College Bescherming Persoonsgegevens in Den Haag zegt dat de wet het aanleggen van een zwarte lijst en het uitwisselen daarvan niet verbiedt. Wel worden er zware eisen aan gesteld. ‘Met dit soort informatie-uitwisseling en het aanleggen van zwarte lijsten moet heel zorgvuldig worden omgegaan’, aldus de woordvoerster.

Zo moeten de cafébazen objectieve criteria hanteren en moet de persoon die op de zwarte lijst terechtkomt daarvan in kennis worden gesteld. Hij of zij kan dan bezwaar maken bij de disco zelf. Wordt dit afgewezen, dan kan de persoon in kwestie een klacht indienen bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Afgelopen weekeinde vond er bij la Diligence een massale vechtpartij plaats, waarbij de politie zeven mannen en een vrouw van 19 tot 31 jaar oppakte. Daarbij werd met messen gestoken en werden barkrukken en glazen als smijt- en slagwapen gebruikt. Enkele vechtersbazen moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. Deze raddraaiers staan nu dus ook op de zwarte lijst van The Peppermill.

Reageer op dit artikel