nieuws

België brokkelt af als groot bierland

Horeca

Belgische bieren zijn wereldwijd bekend, maar zelf drinken de Belgen steeds minder pintjes. De zuiderburen kiezen steeds vaker voor water, frisdrank en vruchtensap, zo heeft het Nationaal Instituut voor de Statistiek in België dinsdag gemeld.

Tien jaar geleden was het bier na koffie nog het meestgedronken vocht in België. Het gerstenat is de voorbije jaren uit de topdrie verdrongen door frisdrank en fleswater. De gemiddelde Belg dronk vorig jaar 95 liter bier, wat in 1990 nog 120 liter was. Daar kwam vorig jaar 135 liter koffie bij, evenals 127 liter water en 112 liter fris.

Belgen laten vooral de gewone pils staan. De zware blonde bieren, trappist- en abdijbieren kennen geen terugval. Vooral abdijbieren worden steeds meer geconsumeerd. Ook geuze- en fruitbier houdt stand, net als zure varianten. Amber en witbier vallen steeds minder in de smaak, net als alcoholvrije biersoorten.

België is bekend als het land met de vele biersoorten. Brouwerijen leveren ruim duizend verschillende soorten. Elk stadje heeft wel zijn eigen bierfabriek, hoewel sommige hooguit 50 liter per week produceren.

Duidelijk is wel dat Belgen nog wel meer pintjes pakken dan Nederlanders: die stoppen tegenwoordig al na gemiddeld 80 liter per persoon. Maar de Belgen worden onder anderen overtroffen door de Duitsers (123 liter) en de Britten (97 liter).

Reageer op dit artikel