nieuws

Politie in Teheran sluit fastfoodzaken

Horeca

Vier fastfoodrestaurants in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn door de politie gesommeerd de deuren te sluiten. De fastfoodzaken zijn volgens de lokale overheid van de islamitische republiek ‘te westers en in strijd met de islamitische manier van leven’.

Fastfoodrestaurants zijn enorm populair in Teheran. Vooral in de noordelijke wijken van de Iraanse hoofdstad. Het zijn ontmoetingsplaatsen voor jongeren die vooral ’s avonds druk worden bezocht. En dat is tegen het zere been van de overheid. Bestuurders houden vast aan het hun interpretaties van het moslimgeloof en stellen dat daarin geen ruimte is voor dergelijke ontmoetingsplaatsen.

De horecaondernemers zelf hebben nog geen officiële verklaring gekregen voor het sluitingsbeleid van het stadsbestuur. ‘Het enige dat ik weet is dat ik twaalf dagen de tijd kreeg om de zaak te sluiten’, meldt een Iraanse restauranthouder. Voor eigenaren van fastfoodzaken in Teheran breken dus moeilijke tijden aan. Door de sluiting en de onduidelijkheid van de sluitingsduur hebben ze geen omzet en personeel moeten ontslaan.

Enkele restauranthouders die tot dusver ontkwamen aan deze nieuwe regeling, hebben zelf een strafsysteem in het leven geroepen om hun zaak te redden. De bedachte regeling vloeit voort uit het strafsysteem bij het voetbalspel. Zo krijgen gewaagd geklede en flirtende dames bij de eerste waarschuwing een gele kaart voorgeschoteld. Bij herhaling van de overtreding volgt de rode kaart en dus verwijdering uit de zaak.

Reageer op dit artikel