nieuws

Kroonjuweel Cas Spijkers sluit de deuren

Horeca

Topkok Cas Spijkers vierde er jarenlang grote successen, maar restaurant De Swaen in Oisterwijk sluit op 1 augustus de deuren. De huidige ondernemer, Rob Michielsen, heeft de 25 personeelsleden meegedeeld dat ze ontslag krijgen. Het pand, de inventaris en de handelsnaam zijn verkocht aan Bouwgroep Moonen uit Den Bosch.

Daarmee lijkt voorlopig een einde te komen aan de historie van een van de meest roemruchte restaurants van Nederland. In de jaren tachtig ontwikkelde het chique restaurant zich onder leiding van chefkok Cas Spijkers tot een van de kroonjuwelen van de Nederlandse culinaire wereld. Dit werd bekroond met twee Michelin-sterren. Op dit moment zwaait Alan Pearson de scepter in de keuken van de Swaen.

De Swaen zat al langer in de problemen. In november 2004 sloot het bijbehorende hotel al de deuren wegens gebrek aan klandizie. Hierdoor verloren al twaalf werknemers hun baan. Eerder dat jaar was de zaak al grootschalig verbouwd. Hierbij werd het restaurant omgebouwd van een chique naar een trendy horecazaak. Hierdoor verloor De Swaen zijn laatste Michelinster en raakte het ook zijn notering in Lekker kwijt.

Doorstart
‘We hebben er alles aan gedaan, maar het lukt niet om uit de rode cijfers te komen’, zegt Michielsen in het Brabants Dagblad. De naam De Swaen blijft wel behouden in de toekomst, maar de nieuwe eigenaar gooit het weer over een andere boeg. Hotel en zalen worden gesloopt en maken plaats voor appartementen, woningen en winkelruimte. De keuken en het voorste deel van het restaurant blijven staan. Hier zal De Swaen in afgeslankte vorm een doorstart krijgen. Een nieuwe exploitant wordt nog gezocht.

Reageer op dit artikel