nieuws

Gelredome niet naar Aalbers

Horeca

Karel Aalbers en zijn Duet Group zijn afgevallen als aspirant – koper van stadion Gelredome. In de race zijn nog de projectontwikkelaars Eurocommerce en TCN. Arnhem praat nog maar met twee gegadigden over de verkoop van het stadion. Dat hebben burgemeester en wethouders zonder verdere uitleg laten weten. Er waren nog vier kandidaten in de race.

Pieter Smeets van Ballast Nedam zegt een afschrijving van de gemeente te hebben ontvangen. “Van drie regels, zonder motivatie. Het ging ons vooral om de grond rondom het stadion. Maar daar wilde de gemeente niet eens over praten. Het zij zo.”
Een woordvoerster van directeur Rudy Stroink van TCN (Trammel Crow Nederland) uit Nieuwegein laat weten dat haar bedrijf wél mee mag blijven doen. Het moet nu een businessplan inleveren. Verder wil zij niets zeggen.
Directeur Ger Visser van Eurocommerce uit Deventer wil eigenlijk ook niets zeggen. “Dat hebben we met de gemeente afgesproken. Maar ik wil wel zeggen dat we geen afwijzing hebben gehad. We doen nog mee.”

Het vierde bod is van de Engelse Duet Group, die direct gelieerd is aan voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. De Duet Group wil niet alleen het stadion overnemen, maar ook voetbalclub Vitesse. Haar bod is met vijftig miljoen euro twee keer zo hoog als dat van de andere partijen. Wint de Duet Group, dan komt Aalbers weer aan het hoofd van Vitesse te staan.
Aalbers erkent een afwijzing van de gemeente ontvangen te hebben. Maar hij is daarvan niet onder de indruk. “We hebben de gemeente laten weten dat we gesprekken aanknopen met de provincie en met Gelredome om de impasse te doorbreken. Met de provincie hebben we constructieve gesprekken gehad, met Vitesse gaan we deze week praten. Die partijen zijn net zo belangrijk als de gemeente. Arnhem verkoopt alleen de stenen.”
Gedeputeerde Wijsman zegt met Aalbers gesproken te hebben, maar hij vindt dat er amper een reden voor dat gesprek was. “Wij spreken met elke burger die dat wil, maar over dit onderwerp is de gemeente Arnhem onze gesprekspartner. Als die met een voorstel komt, zullen wij daarnaar kijken. Met Aalbers zelf heb ik eigenlijk niks te schaften.”
Wijsman zegt ook dat het Arnhemse gemeentebestuur hem niet gevraagd heeft of de provincie de voorwaarden voor de verkoop van Gelredome wil aanpassen. De provincie heeft nu in een contract afgedwongen dat Gelredome niet in handen van een voetbalgelieerde organisatie mag komen. Dat houdt ook in dat Vitesse en Gelredome niet onder één bestuur mogen vallen.
Aalbers wijst erop dat de verkoop van Gelredome bekrachtigd moet worden door de gemeenteraad. “In de raad is driekwart op mijn hand. Daar snappen ze wél dat je zo’n goed bod als dat van ons niet zo maar kunt laten passeren.”

De provincie Gelderland heeft een lening in het stadion zitten van ruim elf miljoen euro. Ook heeft zij de meeste zeggenschap in het exploitatiebedrijf dat Gelredome runt. Vitesse heeft een schuld aan de gemeente en zou een kapitaalkrachtige sponsor, die door Duet is toegezegd, goed kunnen gebruiken.
“Tot op heden weten wij officieel van geen afschrijving van de Duet Group”, zegt woordvoerder Ester Bal van Vitesse. “Daarom hebben wij de Duet Group uitgenodigd om het bod bij ons te komen toelichten.” Dit gesprek vond gisteren plaats tussen de directie, de advocaat van Duet, Van der Boomen uit Roermond en gast Karel Aalbers. “We hebben over van alles gesproken”, zegt Van der Kraan, algemeen directeur. “De Duet Group heeft een toelichting gegeven op het bod dat zij heeft gedaan op Gelredome en Vitesse. We hebben alle kanten van het bod bekeken. Dat was het doel van deze middag. Het was een constructief en informatief gesprek.”Natuurlijk komt er een vervolg, stelt de algemeen directeur. “We laten de Duet Group per brief weten of we ermee verder willen gaan.”

Reageer op dit artikel