nieuws

Geen steun voor toerismeboycot Aruba

Horeca

Een weer goed nieuws voor hotels op het zonnige eiland Aruba. De Amerikaanse gouverneur van Alabama, Bob Riley, krijgt geen steun van de Amerikaans regering bij zijn oproep Aruba te boycotten als vakantiebestemming.

De Amerikaanse waarnemend ambassadeur Chat Blakeman heeft dat woensdagavond in een gesprek op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag duidelijk gemaakt.

Riley riep zijn landgenoten dinsdag op Aruba voorlopig te mijden. Dit omdat de autoriteiten van het Caribische eiland te weinig zouden doen om de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway op te lossen. Ook heeft de gouverneur zijn collega’s in alle andere Amerikaanse staten gevraagd zich bij de boycot aan te sluiten.

De Arubaanse premier Nelson Oduber deed daarop een beroep op Nederland om de Amerikaanse regering om uitleg te vragen. De Amerikaanse tijdelijk zaakgelastigde gaf volgens een woordvoerder van het ministerie aan dat ‘de uitspraken van de gouverneur niet de visie van de Verenigde Staten weergeven’.

Oduber maakt zich grote zorgen over de effecten van een mogelijke boycot. Het eiland is voor zijn inkomsten voor een belangrijk deel afhankelijk van het toerisme. ‘Aruba is geen Cuba, Noord-Korea of Irak. We zijn vrienden van Amerika. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten en we werken samen bij het bestrijden van drugscriminaliteit en witwaspraktijken’, aldus een boze Oduber.

Uit toerismecijfers van de maanden na mei, de maand dat Natalee verdween, blijkt dat er geen sprake is van een daling van het aantal Amerikaanse toeristen. Volgens algemeen directeur Mirna Jansen van het Arubaanse Toerisme Bureau zeggen Amerikanen wel dat ze minder geneigd zijn op vakantie te gaan naar Aruba, maar handelen ze hier blijkbaar niet naar.

Reageer op dit artikel