nieuws

Illegale lotto aan banden

Horeca

DEN HAAG – Tabakswinkels die illegale lotto- en totospelen aanbieden worden strenger aangepakt. Binnenkort krijgen winkels die zich hiermee bezig houden een waarschuwingsbrief van het Ministerie van Justitie.

Illegale lotto aan banden

Uit een steekproef blijkt dat in Amsterdam een op de drie tabakswinkeliers zich schuldig maakt aan de verkoop van illegale lotto- en totoformulieren.

De aanpak van illegale lotto- en totospelen past in de structurele bestrijding van illegale kansspelen door het ministerie van Justitie, zoals de bestrijding van illegale pokertoernooien, illegale bingo’s en internetkansspelen, meldt het ministerie in een persbericht.

Steekproef
Het vermoeden dat detailhandelaren in de tabaks- en gemakswinkels op grote schaal illegale lotto- en totospelen aanbieden, is bevestigd door een steekproef die werd gehouden in Amsterdam. In opdracht van het ministerie van Justitie werden 180 winkeliers bezocht. In zestig gevallen bleek dat de winkelier inderdaad illegale lotto- en totoformulieren verkocht.

Maatregelen
De verkoop van illegale lotto- en totoformulieren is in strijd met de Wet op de Kansspelen, die het bevorderen van illegale kansspelen verbiedt. Nederland voert een restrictief kansspelbeleid, waarbij de overheid slechts een beperkt aantal vergunningen geeft voor het aanbieden van kansspelen in Nederland. Aanbieders wordt via deze vergunningen verplicht maatregelen te nemen tegen kansspelverslaving. Bovendien moeten de aanbieders een flink deel van de opbrengsten bestemmen voor een goed doel. Aanbieders van illegale kansspelen onttrekken zich aan deze regels en kunnen daardoor lucratieve winsten maken.

Geldboete
Winkeliers die ondanks de waarschuwing van Justitie doorgaan met de verkoop van illegale lotto- en totoformulieren riskeren een geldboete of strafrechtelijke vervolging. Ook kunnen er consequenties zijn voor hun overeenkomsten met De Lotto en de Staatsloterij voor de verkoop van loten. De waarschuwingsbrief van Justitie wordt gevolgd door gerichte controleacties in die winkels. Daarbij zijn de grote steden het eerste aan de beurt, omdat de omvang van het probleem daar het grootst lijkt.

Reageer op dit artikel