nieuws

Cohen schoffeert horeca tijdens Koninginnedag

Horeca

Job Cohen heeft zich de woede op de hals gehaald van Amsterdamse horecaondernemers. De burgemeester van Amsterdam heeft ondernemers niet volledig of onjuist ingelicht over evenementen tijdens Koninginnedag. Dat stelt Koninklijk Horeca Nederland (KHN) Afdeling Amsterdam. Voor cafés dreigt nu een flinke strop tijdens wat één van de jaarlijkse horecahoogtepunten in de hoofdstad moet worden.

Cohen schoffeert horeca tijdens Koninginnedag

De verbazing en verontwaardiging bij de organisatoren van evenementen is enorm groot, zo meldt de Amsterdamse horecavereniging op haar website. Eerder riep de gemeente Amsterdam ondernemers op om evenementen te organiseren, om de stad zo een fraaie Koninginnedag te bezorgen. Nu blijken de organisatoren een enorme, geplande omzet mis te lopen.

Het probleem spits zich toe op het aantal tappunten in de stad. Tijdens eerdere overleggen werden kroegbazen die een feestje organiseren meerdere tappunten beloofd. Nu blijkt dat er in Amsterdam slechts 27 tappunten worden toegestaan, terwijl er meer dan driehonderd tappunten zijn vergund. Frappant daarbij is dat de gemeente enkele maanden geleden de evenementenvergunningen toekende en pas 21 april de tappuntenregeling bekendmaakte.

Gevolg is dat veel evenementen niet kostendekkend zijn en dat voor organiserende horecaondernemers een flinke strop dreigt. KHN is tevens bang dat het geringe aantal tappunten de veiligheid in gevaar brengt. Eén tappunt per evenementgebied, bijvoorbeeld op het Leidseplein, zorgt onherroepelijk voor gedrang en ander ongewenst gedrag, aldus KHN.

Minder dan een week voor Koninginnedag heeft voorzitter Paul Hermanides van de Amsterdamse KHN-afdeling een brief gestuurd aan burgmeester Cohen. Hij bekritiseert hierin de vreemde werkwijze van de gemeente en wijst Cohen op de zeer vervelende situatie waarmee horecaondernemers nu kampen.

Reageer op dit artikel