nieuws

Familiebedrijven niet voorbereid op ruzies

Horeca

Familiebedrijf, waar er in de horeca veel van zijn, zijn onvoldoende voorbereid op ruzies over prestaties van familieleden in het bedrijf. Juist nu in lastige economische tijden kunnen conflicten sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek.

Familiebedrijven niet voorbereid op ruzies

Tweederde van de familiebedrijven heeft geen procedures opgesteld over hoe om te gaan met conflictsituaties met werkende familieleden. Juist door economisch mindere tijden kunnen spanningen in familiebedrijven snel ontstaan en hoog oplopen.

Dat zegt Jac Veeger van PwC Nederland naar aanleiding van onderzoek onder 1.600 familiebedrijven in binnen- en buitenland.

‘Onenigheden over geld en opvolging hebben invloed op de manier waarop de zaak wordt geleid. Hoe gezonder de familierelaties hoe groter de kans op een gezond bedrijf’, aldus Veeger in De Telegraaf.

Familieprotocollen zijn volgens Veeger een goede manier om de scheiding van machten en verantwoordelijkheden vast te leggen. Veeger: ‘Wie houdt toezicht en zijn die organen goed bemand met onafhankelijke opererende ervaren professionals? Ook kun je daarin afspraken maken over wat te doen omtrent dividend’.

Reageer op dit artikel