nieuws

FNV: ‘Individueel praten over loonbevriezing mogelijk

Horeca

FNV Horeca laat weten dat op individueel niveau het mogelijk is dat horecabedrijven afzien van loonsverhoging zoals voorgesteld is voor de nieuwe horeca cao. De vakbond stelt dat het alleen geldt voor bedrijven die het water aan de lippen staat en omvallen bij een loonsverhoging.

FNV: ‘Individueel praten over loonbevriezing mogelijk

Indien noodzakelijk kunnen wij bedrijven die in zwaar weer zitten tegemoet komen, laat bestuurder Milen van Boldrik van FNV Horeca weten. Ze voegt er aan toe dat er slechts om uitzonderingen gaat.

‘Als bedrijven omvallen bij een loonsverhoging, dan willen we individueel een afspraak maken over het uitstellen van een loonsverhoging. We hopen dat er geen gebruik van gemaakt wordt’, aldus Van Boldrik.

Handgebaar

Het kleine handgebaar komt in een week waarin de cao-storm flink aanwakkerde. Zowel de restaurantsector als de hotelsector van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet openlijk weten tegen een voorgestelde loonsverhoging van 1,5 procent in twee jaar te zijn, zoals enkele weken geleden overeengekomen door ‘KHN Woerden’ en de vakbonden.

FNV stelt dat de voorgestelde loonsverhoging ruim onder het niveau van de inflatie zit en ook beneden de gewenste verhoging. ‘Als de horecabranche in de pas wil blijven lopen met andere bedrijfstakken, is deze geplande loonsverhoging vereist. Een voorbeeld. De schoonmaakbranche heeft een betere cao’, aldus Van Boldrik.

Betrouwbare onderhandelingspartner

De vakbond laat verder weten dat het hen deug doet dat KHN met alle commissies en sociale zaken in gesprek zal gaan en dat deze gesprekken gezamenlijk resulteren in een advies aan het Landelijk Bestuur. Van Boldrik: ‘We gaan er vanuit dat we KHN als betrouwbare onderhandelingspartner kunnen blijven zien en dat zij er alles aan zal doen om tijdens deze overleggen met de achterban aan te tonen dat dit resultaat nog zo slecht niet is’.

Van Boldrik: ‘Want zoals KHN weet: een nieuwe cao zonder loonsverhoging voor de werknemers is voor ons geen optie’.