nieuws

Geen gewonden bij brand cruiseschip

Horeca

Alle opvarenden van het cruiseschip The Calypso zijn zaterdag ongedeerd gebleven nadat in de ochtend brand in de machinekamer was uitgebroken voor de kust van Engeland. Ze moesten in zwemvesten het dek van het drijvende hotel verlaten.

Geen gewonden bij brand cruiseschip

Dat liet de eigenaar van het schip, de Griekse reder Louis Cruise Lines, zaterdag weten. Volgens de reder brak de brand uit in het omhulsel van de motor aan de stuurboordzijde van het schip. Bemanningsleden wisten het vuur tot de machinekamer te beperken en kregen de brand uiteindelijk onder controle.

Het schip lag toen op 30 kilometer voor de kust van de Engelse stad Eastbourne. Volgens de reder waren er 462 passagiers aan boord, van wie 454 met de Nederlandse nationaliteit.

Alle passagiers moesten zich in zwemvest op het dek verzamelen voor een eventuele evacuatie. Maar toen de bemanning het vuur onder controle had, mochten ze weer terug naar de lounges. Er was geen sprake van paniek onder de passagiers, aldus reisorganisator Cruise Travel.

Het beschadigde vaartuig is zaterdagavond naar Southampton gesleept. Het kon niet meer op eigen kracht naar een haven varen. De passagiers gingen daar van boord en zijn ondergebracht in hotels, aldus Norbert van der Glas van Cruise Travel. Zondag zijn 437 opvarenden met vier vluchten naar Nederland teruggevlogen, 25 anderen zijn in de bus gestapt. Zij worden in de loop van de zondagavond in Nederland verwacht.

Het schip, dat donderdag uit Zeebrugge vertrok, was op het moment dat de brand uitbrak op weg van Tilbury naar Guernsey. Daarna zou het naar Rotterdam varen, waar het zondag zou aankomen.

Het Griekse cruiseschip had volgens de reisorganisator eerder deze week ook al pech. Het zou donderdag in Rotterdam aanmeren om de Nederlandse passagiers op te pikken, maar week uit naar Zeebrugge. In Rotterdam zou het schip middelpunt zijn van de feestelijke opening van het cruiseseizoen, maar dat ging door de averij niet door.

De Calypso is bijna veertig jaar oud. Het werd in 1967 gebouwd op een Italiaanse werf. In 1994 werd het volledig gerenoveerd op een werf in Piraeus. Het schip heeft 243 hutten die plaats bieden aan vijfhonderd passagiers. De 246 bemanningsleden zijn een mengeling van Grieks-Cyprioten en andere nationaliteiten.

Reageer op dit artikel