nieuws

Geen hegemonie Agekey

Horeca

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft zich lelijk vergist in het slechts willen toestaan van één tabaksautomaat met leeftijdscontrole in de horeca. De Tweede Kamer neemt geen genoegen met het alleenrecht voor de AgeKey van British American Tobacco (BAT). Dat betekent hoop voor het systeem van de onafhankelijke tabaksexploitanten, de Duomaat.

Geen hegemonie Agekey

De Tweede Kamer heeft de ontwerp-AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) voor tabaksautomaten niet aangenomen. Het besluit daarover is uitgesteld tot na de verkiezingen van 22 januari. Sinds 1 januari is tabaksverkoop via automaten aan jeugd jonger dan zestien jaar verboden. En de verstrekker van tabak moet vaststellen of de persoon zestien jaar of ouder is.

De AgeKey-automaat verstrekt pas sigaretten als er een betaalpas met geactiveerde chip in wordt gestoken. Alleen personen van zestien en ouder kunnen die krijgen. BAT (Barclay en Lucky Strike) bezit ongeveer driekwart van de 25.000 automaten en paste de automaten met het zelf ontwikkelde AgeKey-systeem aan.

Daaraan kleven volgens de advocaat van de ‘onafhankelijken’, mr. Verwilligen, veel nadelen. ‘Jongeren kunnen makkelijk een pasje lenen. Bovendien wordt de buitenlandse toerist gediscrimineerd, want die heeft niet zo’n pas.’ Volgens de Friese jurist is het Duomaat-systeem beter. Daarbij ontgrendelt een horecamedewerker via een afstandsbediening de automaat. Tevens zijn met de Duomaat (van het Duitse Wurlitzer en geïmporteerd door Seijger Automaten in Neede) goede ervaringen opgedaan in de VS en Australië.

Verwilligen: ‘AgeKey is nooit getest. We zijn niet tegen AgeKey, maar we willen dat ons systeem ernaast kan bestaan. Het ministerie werkt ons echter tegen.’