nieuws

Horeca helpt gehandicapte

Horeca

De inzamelingsactie die de Woerdense horeca is gestart voor de gehandicapte plaatsgenoot Arie van Toor, lijkt een succes te worden. Sinds een week staan in de 25 bij de plaatselijke horecavereniging aangesloten cafés en restaurants collectebussen opgesteld. Initiatiefnemer Alex Griffioen van De Pompier: ‘Mensen gooien er al gauw een knaak in’, en hij rammelt even met de bus.

Horeca helpt gehandicapte

In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 juli staken vandalen de aangepaste Ford Transit van Arie van Toor (70) in brand. Met de campagne ‘Help Van Toor uit de brand’ wil de Woerdense Horeca Vereniging geld ophalen voor een nieuwe auto. Initiatiefnemer Griffioen: ‘De daders zijn waarschijnlijk van die jonge gasjes. Er wordt dan al gauw een relatie gelegd met de horeca. Met deze actie kunnen we ons van onze beste kant laten zien.’
Griffioen was getroffen door het verhaal van Van Toor. De Woerdenaar is dubbel gehandicapt. Toen hij anderhalf jaar was, kreeg hij polio. Bovendien is hij hartpatiënt. Van Toor vreest nu dat hij de rest van z’n leven thuis moet blijven. Een aangepaste auto zit namelijk niet in het pakket van de WVG, de Wet Voorziening Gehandicapten. Van Toor kreeg de auto – nieuwwaarde een ton – tien jaar geleden in bruikleen van het GAK. De aangepaste minicamper stelde hem in staat regelmatig familiebezoekjes af te leggen. Die woont door het hele land.
Tegenwoordig zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de voorzieningen voor gehandicapten. Volgens de gemeente Woerden komt Van Toor alleen in aanmerking voor de beltaxi. Overigens is de gehandicapte in gesprek met de gemeente voor een betere oplossing.

Autodealer
Het is niet de eerste keer dat de Woerdense Horeca Vereniging zich inspant voor een goed doel. Eerder hield zij een inzameling voor het Reumafonds en werd een kerstfeest georganiseerd voor verstandelijk gehandicapten. Grifioen: ‘we zijn een levendige vereniging.’ Voor Van Toor hoopt Griffioen zo’n ƒ30.000 op te halen. Niet genoeg voor een nieuwe camper, maar wel voor een tweedehands. De horeca-ondernemers zoeken nog een autodealer die tegen een redelijke prijs een geschikt voertuig kan leveren.

Reageer op dit artikel