nieuws

Jumbo rekent op omzetexplosie bij SdB’s

Horeca

VEGHEL – Jumbo mikt op een omzetexplosie bij de vijftien van Laurus overgenomen Super de Boer-filialen. Het supermarktbedrijf gaat er van uit dat de omzet in de vijftien winkels na de ombouw naar de Jumbo-formule tenminste tweeënhalf keer omhoog schiet.

Jumbo rekent op omzetexplosie bij SdB’s

Dat heeft financieel directeur Ton van Veen tegenover Het Financieele Dagblad gezegd. Uit de cijfers die Van Veen prijsgeeft, valt te concluderen dat de vijftien SdB’s nu gemiddeld nog geen 65.000 euro per week draaien, waarmee de filialen zwaar verliesgevend zijn. Jumbo rekent erop dat de supermarkten na de ombouw naar de prijsvechtersformule een weekomzet realiseren van tenminste 160.000 euro.

Groei Jumbo
De winkels hebben een brutovloeroppervlak van ongeveer 1500 vierkante meter, zo bevestigt Colette Cloosterman – Van Eerd tegenover Distrifood.nl. De vijftien voor Laurus onbruikbare vestigingspunten moeten op jaarbasis 125 miljoen euro gaan bijdragen aan de omzet van Jumbo. De Brabantse keten rekent erop dat de totale jaaromzet over 2007 uitkomt op minimaal 1,25 miljard euro, bijna 30 procent meer dan de 972 miljoen euro over 2006. De nettowinst steeg het afgelopen jaar met 30 procent tot 22,9 miljoen euro. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een bedrijfsresultaat (voor afschrijvingen en amortisatie goodwill) van 65 miljoen euro, aldus Van Veen.

Noodlijdende SdB’s
Volgens algemeen directeur Frits van Eerd van Jumbo is de geprognotiseerde omzetgroei in lijn met de resultaten na eerdere aankopen uit de Laurus-boedel. ‘De twaalf Konmars die we vorig jaar van Laurus kochten, draaiden nog redelijk goed vergeleken met de locaties die we nu overnemen. Daar hebben we de omzet met gemiddeld 65 procent verhoogd. Bij Super de Boer-winkels die we eerder overnamen, ging de omzet met 300 à 400 procent omhoog.’

Geen interesse
Jumbo betaalde 15,7 miljoen euro voor de vijftien SdB-filialen en verwacht hetzelfde bedrag nodig te hebben om de winkels om te bouwen naar de Jumbo-formule. Plaatsnamen van de gekochte winkels wil Jumbo niet prijsgeven, behalve dan dat de SdB’s verspreid liggen over heel Nederland. In de overige 35 SdB’s die Laurus wil verkopen is Jumbo niet geïnteresseerd, aldus Frits van Eerd.

Veertig toplocaties
Volgens Van Eerd liggen de nieuwe supermarkten die Jumbo de komende jaren gaat openen, in tegenstelling tot de gekochte Super de Boer-filialen, op toplocaties. ‘We zijn nu zo groot, dat we met beleggers en projectontwikkelaars om tafel zitten. Voor de komende vijf jaar hebben we een prachtige acquisitieportefeuille, met veertig winkels, veelal op toplocaties.’

Reageer op dit artikel