nieuws

Meeste kans op patatje mét in Utrecht

Horeca

IJsliefhebbers komen het best aan hun trekken in Den Haag, discoliefhebbers moeten in Rotterdam zijn, internationale lekkerbekken moeten naar Amsterdam en de meeste kans op een patatje mét heb je in Utrecht. Dat blijkt uit een onderzoek in de vier grote steden van een horeca-adviesbureau uit Leiderdorp dat maandag is gepresenteerd.

Meeste kans op patatje mét in Utrecht

Amsterdam heeft de meest multiculturele horeca. In de hoofdstad nam de ‘Azatische’ keuken in tien jaar tijd met 80 procent toe. Amsterdam komt uit het onderzoek naar voren als het ‘horeca-mekka’ van Nederland. Liefhebbers van de Zuid-Europese keuken kunnen hun hart vooral ophalen in Den Haag. De traditionele Nederlands-Franse keuken is vooral in Utrecht te vinden. De Domstad heeft de hoogste ‘cafetaria-dichtheid’. Op 2400 inwoners heeft Utrecht 1 cafetaria. Het gemiddelde in Nederland is 1 op 3100 inwoners.

De landelijke tendens dat het aantal discotheken afneemt, is ook in de grote steden te zien. In tien jaar tijd is het aantal in Amsterdam afgenomen met 35 procent. In Den Haag en Utrecht is de afname respectievelijk 27 en 14 procnet. Maar in Rotterdam doen discotheken het wel goed: een toename van bijna 7 procent. Er is nu op de 37.000 inwoners 1 discotheek.

Het aantal ijssalons is het laatste decennium in de vier grote steden met bijna een derde afgenomen. In Den Haag is, ondanks een daling van het aantal ijswinkels, de dichtheid het hoogst met 1 ijssalon op 28.000 inwoners. Dat komt vooral door de ligging van de stad aan het Scheveningse strand.

Reageer op dit artikel