nieuws

Omzet horeca herstelt laat

Horeca

De verwachte omzetontwikkeling voor de horeca zal in 2010 achterblijven bij die van de Nederlandse economie als geheel. In 2011 is een lichte inhaalslag te verwachten. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Horeca van het ING Economisch Bureau.

Omzet horeca herstelt laat

‘In moeilijke tijden is vakmanschap niet genoeg. Het komt aan op ondernemerschap. Het is nog belangrijker om de wensen van de klant boven water te krijgen en de dienstverlening daarop aan te passen. Hoewel de horeca het met minder mensen doet, zal de service daardoor omhoog gaan.’ Dit zegt Rob Bakker, sectorspecialist Horeca bij de ING:

De omzetkrimp in de horeca valt sinds 2008 mee, omdat de prijzen in de horeca gemiddeld harder stijgen dan de inflatie. Dit ligt anders in de hotellerie, waar de prijzen juist zijn ingezakt. Cafés wisten de terugloop in de volumes – dat zijn aantallen bezoekers, liters drank, etc. – te compenseren door de prijzen geleidelijk te verhogen.

Herstel hotels

In termen van volumes ligt dit jaar voor de horeca nog krimp in het verschiet, ondanks herstel in de hotellerie en de stabiliserende werking van het segment cafetaria’s.

De horeca was in 2009 na de autobranche, transportsector, industrie en groothandel, de zwaarst getroffen sector van de Nederlandse economie. De recessie werd al vroeg ingeluid onder aanvoering van de cafés (tweede helft 2007).

In de huidige cyclus begint het herstel in de horeca pas in de tweede helft van 2010. Dat is later dan de Nederlandse economie als geheel.

Fastfood

Alleen cafetaria’s wisten sinds de economische neergang toch positieve groei te realiseren. Daarmee reageert dit segment anders op de economische conjunctuur dan hotels, cafés en restaurants.

Dit jaar zal de hotellerie weer plussen laten zien. Vooral het hard getroffen topsegment zal sneller herstellen door het aantrekken van het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten.

Vooral Amsterdam zal hiervan profiteren, wegens de oververtegenwoordiging van 5-sterrenhotels. Vorig jaar steeg het aantal overnachtingen in Amsterdam al met 3 procent.

Reageer op dit artikel