nieuws

Pretparken voorbereid op griep

Horeca

De meeste attractieparken in Nederland hebben hun eigen draaiboek klaarliggen voor een eventuele grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep in ons land. De parken hebben allemaal algemene informatie ontvangen over het virus en mogelijkheden om de griep te lijf te gaan, liet directeur Jeff Bertus van de Club van Elf, de vereniging voor dagattractiebedrijven, weten.

Pretparken voorbereid op griep

De bedrijven binnen de Club van Elf, zoals Madame Tussauds, Duinrell, Dolfinarium en Walibi, zijn ook allemaal lid van Koninklijke Horeca Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW. ‘Die hebben de leden geïnformeerd over eventuele preventie, crisispakketten met betrekking tot het uitbreken van de griep en de verwachte stijging van de ziektegevallen in het najaar.’

Er is geen gezamenlijke aanpak vanuit de Club van Elf. ‘De leden zullen op basis van die informatie en op basis van de regionale en lokale situaties hun aanpak regelen.’

De directeur hoort wisselende geluiden over de Mexicaanse griep. ‘Soms hoor ik wel wat bezorgdheid hier en daar. Ik denk dat dat menselijk is.’ Aan de andere kant heerst er ook een soort gevoel van: laten we duimen dat het in het najaar losbarst, dan hebben wij geen bezoekers meer, aldus Bertus toe.

Dat betekent overigens niet dat de zorg over de griep dan is verdwenen. ‘Als het seizoen is afgelopen, zijn onze werknemers nog steeds aan het werk, maar het ligt natuurlijk anders dan wanneer je duizenden bezoekers hebt.’

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen liet weten dat er binnen de directies van de dierentuinen is gesproken over een eventuele uitbraak. ‘Maar we nemen nu nog geen maatregelen. Een dierentuin is net zo’n openbare ruimte als een trein. We gaan mee met maatregelen in samenspraak met de overheid’, lichtte directeur Marielle van Aggelen toe.

‘Het is niet zo dat we nu al een advies hebben om bijvoorbeeld mondkapjes te dragen. Als er landelijk een grote epidemie ontstaat, dan betekent het dat de dierenverzorgers, met name die van de primaten (apen), extra moeten opletten.’

Volgens Van Aggelen is het überhaupt de vraag of de Mexicaanse griep zo veel slachtoffers zal eisen als de gewone griep. ‘Bij de gewone griep vallen ook slachtoffers, maar dat wordt vergeten.’ Ook zij wijst er op dat dierentuinen vooral veel plubliek hebben tijdens de lente en de zomer. ‘Maar we zijn ons van de mogelijke uitbraak bewust en zullen passende maatregelen nemen als het nodig is.’

Reageer op dit artikel