nieuws

Zomer 2000: ‘We mogen niet klagen

Horeca

De zomer van 2000 zal niet de boeken ingaan als de beste ooit. Regen en lage temperaturen zorgden ervoor dat bij menig horecabedrijf vooral het terrasbezoek achterbleef bij de verwachtingen.

‘Geen zomer om over naar huis te schrijven’, vindt ook Max van der Aart, eigenaar van café De Twee Wezen in Sassenheim. ‘Vanaf vijf mei werd het mooi weer en de drukte was gigantisch. Daarna hebben we een paar mindere weken gehad, maar er kwam toch aardig wat volk over de vloer. En als het in september nu ook nog even mooi blijft, mogen we zeker niet klagen.’ Van der Aart genereerde vooral de derde zondag van augustus grote drukte voor zijn deur tijdens de tiende editie van de door hem georganiseerde biermarkt . Ongeveer 4000 bezoekers proefden van de vijftig aanwezige bieren van het vat.

Een tikje drukker was het het afgelopen weekend in Amsterdam, waar liefst drie miljoen mensen afkwamen op het vijfjaarlijkse zeilfestijn Sail en het voorproefje op het naderende theaterseizoen, de Uitmarkt . Wegens de te verwachten enorme drukte adviseerde horecagroothandel VEN de relaties in de hoofdstad op voorhand om bestellingen op vrijdag te laten bezorgen. ‘Het is ons onmogelijk om zaterdag uw bedrijf te bereiken.’

Ook in Maastricht kwamen vorig weekend veel mensen op de been: dit vanwege het Preuvenement. Met 160.000 bezoekers bleef het aantal bezoekers achter bij de 175.000 van vorig jaar. Daags na het Preuvenement klonk de nodige kritiek op het eetfestijn. ‘De meeste restaurants presenteren gerechtjes die tussen de twintig en dertig gulden kosten. Dat is geen proeven meer’, zo verwoordde een bezoeker het algemene gevoel.De foto’s geven de verschillen in aanpak van de restaurants goed weer. Gewoon buiten op het terras van Café Sjiek aan de oesters of ‘preuven’ in de volledig als restaurant ingerichte tent van Château Neercanne.

Reageer op dit artikel