nieuws

Ruim 3.000 werkvergunningen voor Aziatische restaurants

Horeca

De Aziatische horeca krijgt in het eerste jaar 1.650 en het tweede jaar nog eens 1.500 werkvergunningen om gespecialiseerde Aziatische koks aan te nemen. Dat staat in het convenant dat deze week onder de noemer ‘wokakkoord’ is gepresenteerd.

Ruim 3.000 werkvergunningen voor Aziatische restaurants

Het convenant is getekend door de sector, SZW en UWV. De Aziatische horeca zegt tevreden te zijn met het convenant.

‘Het convenant bewijst dat de dialoog tussen de overheid, Kamers, uitvoeringsinstanties en de Aziatische sector concrete resultaten kan opleveren. De sector zal deze dialoog voortzetten om structurele afspraken voor de lange termijn te maken’, aldus Frank Chan, woordvoerder namens de Aziatische horecaverenigingen Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO), Thai Restaurant Association (TRA) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Het convenant bepaalt dat de Aziatische horeca in het eerste jaar 1.650 en in het tweede jaar 1.500 werkvergunningen krijgt voor het aannemen van gespecialiseerde Aziatische koks. Andersom zal de Aziatische horeca samen met alle betrokkenen een MBO-opleiding Aziatische Kok oprichten.

Ook worden korte opleidingen gerealiseerd voor omscholing en training om mensen met beperkte ervaring basisvaardigheden voor de Aziatische keuken bij te brengen. Per saldo ontstaan op deze manier 750 duurzame dienstverbanden voor Nederlanders die in de sector willen werken.

Het convenant is volgens de sector een tijdelijke oplossing van het probleem. De Aziatische sector blijft in gesprek met alle betrokkenen om te zoeken naar een structurele oplossing. Voor de Aziatische sector is de kern van het tekort aan gespecialiseerde koks in Nederland en de EU juist het gevolg van het gebrek aan erkenning van de ambachtelijke kennis vanuit gespecialiseerde koks uit Azië.

Reageer op dit artikel