nieuws

Minder faillissementen in de horeca

Horeca

In de horeca zijn in de eerste 9 maanden van dit jaar een derde minder bedrijven failliet gegaan in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Minder faillissementen in de horeca

Het aantal faillissementen in de horeca is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 34 procent gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Dat maakt Faillissementsdossier.nl bekend.

Het aantal failliete hotels verminderde met 40 procent, het aantal restaurants, cafetaria’s en ijssalons met 35 procent. Bij cafés komt de daling op 25 procent.

Koninklijke Horeca Nederland is blij met de daling. ‘We praatten tot voor kort nog van een fragiel herstel. Dat woord fragiel kun je nu wel weglaten. Het herstel is fundamenteel’, zegt woordvoerder Joris Prinssen.

Omzet

De horeca zag de omzet in het tweede kwartaal van 2015 liefst 6 procent stijgen ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Uitschieters waren de restaurants met een gemiddelde plus van 8,5 procent. Hotels en snackbars noteerden een omzettoename van gemiddeld 5 procent, Cafés 2,8 procent.

Crisis

In de eerste negen maanden van 2015 gingen in totaal 5589 bedrijven en instellingen bankroet. Dat zijn er nog altijd ruim drie keer zoveel als voor de crisis. In de eerste drie kwartalen van 2007, het laatste jaar voorafgaand aan de crisis, waren er 1771 faillissementen.

In het derde kwartaal dit jaar daalde het aantal faillissementen nog sterker dan in de eerste twee kwartalen; liefst 35 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2014.

Randstad

Het aantal faillissementen daalde de afgelopen negen maanden vooral buiten de Randstad. Op provinciaal niveau liep Zeeland (42 procent) voorop, gevolgd door Groningen en Overijssel (beide 40). In deze laatste provincie liggen ook Zwolle en Enschede, twee steden waar aanmerkelijk minder bedrijven en instellingen onderuit gingen.

Reageer op dit artikel