nieuws

‘MKB verlost van lang doorbetalen bij ziekte’

Horeca 3493

Het komende kabinet ontslaat kleine bedrijven van de plicht om zieke werknemers twee jaar door te betalen.

‘MKB verlost van lang doorbetalen bij ziekte’

Kleine bedrijven moeten zieke werknemers zelf nog maar een jaar doorbetalen, staat volgens Haagse bronnen in het regeerakkoord dat naar verwachting komende week wordt gepresenteerd. Het tweede jaar dragen alle kleine bedrijven samen die last.

Meer mensen in dienst nemen

Het kabinet in wording hoopt kleine bedrijven met de maatregel aan te moedigen meer mensen in dienst te nemen. Nu zouden ze daarvoor nog vaak terugschrikken, uit angst voor hoge kosten als een werknemer ziek wordt. Werkgevers en werknemers spraken lang over een oplossing, maar kwamen er niet uit. Daarop besloot de regeringscoalitie in spe zelf de knoop door te hakken.

Werknemers in de horeca bleven vorig jaar overigens het minst ziek thuis. Het verzuim onder horecamedewerkers bedroeg 2,2 procent. De ambtenarij kende het hoogste ziekteverzuim. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg het verzuim onder horecapersoneel 2,2 procent. Dat heeft onder meer te maken met de naar verhouding veel jonge werknemers in de horeca. Ook mag horecapersoneel vaker zelf bepalen wanneer ze verlof opnemen en is er vaker sprake van een flexibel dienstverband.

 


Lees meer in ons dossier personeel.

Tips voor de zzp’er en de opdrachtgever
> Horecapersoneel: zo strik je toppers
>Aannemen van personeel. Wat mag wel, wat mag niet?
>Roosters maken voor de horeca: de vier meest voorkomende problemen
> Schade ziek personeel beperken

 

Reageer op dit artikel