KHN gaat niet in op eis van FNV om weer te praten over cao horeca

KHN gaat niet in op eis van FNV om weer te praten over cao horeca

KHN gaat niet in op de eis van FNV om - ook - met deze vakbond te onderhandelen over een cao. FNV Horeca stelde KHN een ultimatum. De bond wil dat KHN apart met hen onderhandelt over een nieuwe horeca cao. Ook moet KHN tegemoetkomen aan extra eisen die FNV stelt.

KHN gaat er echter niet op in om met FNV weer te praten over een cao horeca. ’We hebben met CNV Vakmensen een horeca cao afgesloten die per 1 januari 2018 ingaat.’ KHN is overigens van mening dat FNV Horeca een onjuiste voorstelling van zaken geeft. De horeca-vakbond is onder de noemer Horeca Verdient Beter en #Nietmijncao een offensief begonnen, onder meer tegen de cao van KHN en CNV.

KHN heeft CNV Vakmensen en FNV Horeca uitgenodigd om het KHN-model ArbeidsvoorwaardenReglement (AVR) om te zetten in een cao. ‘Dat was het uitgangspunt voor de onderhandelingen,’ zegt KHN. Volgens KHN heeft FNV Horeca zich tijdens die onderhandelingen vanaf het eerste moment niet proactief en oplossingsgericht opgesteld.’

De KHN-delegatie heeft zich vervolgens ingespannen om toch met een partij tot een cao horeca te komen. Dat is met CNV Vakmensen gelukt en nu ligt er een cao die duidelijkheid en perspectief biedt. Die nieuwe cao is aangemeld bij en bevestigd door het ministerie van SZW. Daarmee is de nieuwe cao rechtsgeldig en gaat hij per 1 januari 2018 in.

Reactie FNV

FNV Horeca zal haar leden en de horecamedewerkers in de sector informeren over deze ontwikkelingen en hen oproepen om in actie te komen voor betere arbeidsvoorwaarden en een verbetering van werkomstandigheden in de branche.

Acties in de horeca?

KHN zegt vervolgens: 'Als horecaondernemers en hun medewerkers overlast ondervinden van eventuele acties van FNV Horeca die hun bedrijfsvoering hinderen, dan kunnen zij een beroep doen op de lokale autoriteiten. KHN zal eventuele ongeoorloofde acties juridisch tegengaan.'

Meer over de cao lezen?