nieuws

Gezocht: Bijzondere toiletten in de Nederlandse horeca

Horeca 481

Zitten uw gasten bij u op een wel heel bijzonder toilet? Meld uw toilet dan aan bij de HogeNood-app en doe mee met de ‘Verkiezing Tofste Toilet van Nederland’. Hiermee vraagt de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen en partners aandacht voor het tekort aan openbare toiletten.

Gezocht: Bijzondere toiletten in de Nederlandse horeca

Crohn-patiënt Ricardo de Koning roept eigenaren van winkels, horeca en openbare gebouwen op om bijzondere toiletten aan te melden bij een HogeNood-app, of waarkaniknaardewc.nl en mee te doen. ‘Ik ben zelf Crohn-patiënt en ondervind regelmatig hoe vervelend het is dat er nauwelijks toiletten in de buurt zijn als ik onderweg ben. Met de Verkiezing Tofste Toilet van Nederland willen we de winkeliers en horecaondernemers in het zonnetje zetten die hun toilet openstellen voor iedereen die hoge nood heeft. Hopelijk is het toiletprobleem over een paar jaar opgelost’, aldus De Koning.

De Zwaan in Etten-Leur maakt van toilet ‘plees to be’

Tekort aan openbare toiletten

Iedere Nederlander moet momenteel een openbaar toilet delen met meer dan 2.500 anderen. ‘Dat is te veel’. De Maag Lever Darm Stichting wil binnen vijf jaar overal voldoende openbare toiletten hebben in Nederland. Inmiddels zijn er diverse initiatieven gestart om dit te realiseren, waaronder de HogeNood-app. Met deze app is het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet snel en gemakkelijk te vinden. De app laat de route naar het toilet zien, geeft het soort voorzieningen (wel/niet rolstoeltoegankelijk) weer en biedt reviews van eerdere bezoekers.

Geen verplichte consumptie bij toiletbezoek in horeca Rotterdam

 

In Rotterdam werden recent al maatregelen genomen om het toiletprobleem tegen te gaan. Wie in de Rotterdamse binnenstad hoognodig naar het toilet moet, kan nu terecht in een aantal cafés, restaurants en hotels zonder de verplichting daar een consumptie te gebruiken. Zeven horecagelegenheden doen mee aan de proef die twee jaar duurt. De zaken zijn te herkennen aan een groene sticker op hun deur met de tekst ‘Free Toilet’.

Nationaal Toiletonderzoek: ‘Wie verstandig is gaat naar hotel of restaurant’