nieuws

Geen verplichte consumptie bij toiletbezoek in horeca Rotterdam

Horeca 739

Wie in de Rotterdamse binnenstad hoognodig naar het toilet moet, kan nu terecht in een aantal cafés, restaurants en hotels zonder de verplichting daar een consumptie te gebruiken.

Geen verplichte consumptie bij toiletbezoek in horeca Rotterdam

Zeven horecagelegenheden doen mee aan de proef die twee jaar duurt. De zaken zijn te herkennen aan een groene sticker op hun deur met de tekst ‘Free Toilet’.

‘Rotterdam wil een gastvrije stad zijn met goede openbare toiletvoorzieningen: de Binnenstad als City Lounge, als huiskamer van de stad’, zegt de gemeente. Vorig jaar stelden burgemeester en wethouders de zogeheten Zeiknota vast waarin de bouw van nieuwe openbare toiletten en het publiek toegankelijk maken van bestaande toiletten centraal stond.

Vergoeding

De deelnemende horecazaken ontvangen van de gemeente een kleine vergoeding voor het onderhoud en schoonmaken van de toiletten. Met de Hoge Nood App zijn ze makkelijk te vinden. Als proef slaagt, wil de gemeente het aantal zaken uitbreiden.

Het gaat vooralsnog om Cornelis, Fust en Coconuts op het Stadhuisplein, café De Ballentent aan de Parkkade, Hotel Pincoffs op de Kop van Zuid, HotelRestaurant Stroom in het Lloydkwartier en Wijnbar Het Eigendom in de Witte de Withstraat.


Toilet horeca onderzoek

De helft van alle klanten aan horecabedrijven keert overigens niet terug als zij de toiletten niet voldoende schoon vinden. Voor restaurants geldt zelfs een percentage van 75 procent. Een toilet dat schoon en fris is, is voor 60 procent van de gasten juist een reden om terug te komen. Dat blijkt uit eerder onderzoek van Grohe Nederland onder 200 uitbaters en eigenaren en 1000 bezoekers van café- en restaurantvoorzieningen.

Hygiëne toiletten horeca

Na een aanzienlijke daling in 2016, is de hygiëne in toiletten in 2017 aanmerkelijk beter. Van de onderzochte 150 toiletten bleek 39 procent schoon. Het toilet in een hotel of restaurant komt het beste uit de bus bij het Nationaal Toiletonderzoek. Wie in het openbaar naar het toilet moet, doet er verstandig aan naar een representatief hotel of restaurant te gaan. Daar bleek 44 procent van het sanitair schoon. Nederlanders kunnen ook uitwijken naar een ziekenhuis of een dokterspraktijk want ook de zorg scoorde met 44 procent goed. Openbare gebouwen als gemeentehuizen, bibliotheken en stations scoorden 35 procent schoon. De warenhuizen en bouwmarkten sluiten de rij met 28 procent schoon.

Reageer op dit artikel