Zakelijke huurders van gemeentelijke panden krijgen bijvoorbeeld uitstel van betaling. De gemeente vraagt andere vastgoedeigenaren om coulant te zijn. Ondernemers hoeven de komende tijd minder gemeentelijke belastingen te betalen. Hotels dragen minder toeristenbelasting af. Het terrassenseizoen gaat waarschijnlijk langer door zodat de horeca hier nog inkomsten uit kan halen. Ook gaat de gemeente onder meer coulant om met subsidieverplichtingen die vanwege sluitingen en afgelastingen niet waargemaakt kunnen worden. Dit speelt met name in de culturele sector.
'De Utrechtse economie is sterk en kan tegen een stootje, maar de coronacrisis treft onze lokale economie in het hart. Deze crisis vraagt om ongekende steunmaatregelen', vindt wethouder Klaas Verschuure (economische zaken). 'Met deze maatregelen willen we de Utrechtse ondernemers door de crisis heen helpen.'
MKB-regeling
Nu alle horecazaken de deuren moeten sluiten loopt de omzet en het resultaat terug, terwijl er nog wel kosten en uitgaven zijn. Hierdoor ontstaan liquiditeitsproblemen en is mogelijk financiering nodig. Er is nu veel aandacht voor de BMKB-regeling (Borgstelling voor het Midden- en KleinBedrijf) die door de overheid is verruimd.
Maatregelen vanuit de overheid
De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om makkelijker geld te kunnen lenen of juist uitstel van aflossing en rentekosten te krijgen om zo liquiditeiten beschikbaar te houden. Zo is er de BMKB-regeling waarbij de overheid deels borg staat voor de lening of het krediet dat wordt aangegaan. Microkredietenverstrekker Qredits, dat van de overheid is, stelt een tijdelijke crisismaatregel open. Voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode wordt automatisch verlaagd naar 2%. Bekijk hier alle maatregelen vanuit de overheid.