'43 procent van de Nederlanders voorlopig niet van plan naar de horeca te gaan'

'43 procent van de Nederlanders voorlopig niet van plan naar de horeca te gaan'

Bijna de helft van de Nederlanders gaat voorlopig nog niet op bezoek bij een restaurant of café tijdens de Covid-19-pandemie. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope, uitgevoerd in opdracht van Kunststofplatenshop.nl, leverancier van onder meer kunststof schermen voor de horeca.

Met name 55-plussers (49 procent) geven aan de horeca voorlopig te mijden, onder de jongere generaties (18 tot 24 en 25 tot 34) is dit een stuk minder, respectievelijk 31,5 en 33,5 procent.

De belangrijkste maatregel tegen het coronavirus bij een bezoek aan de horeca is voor gasten nog altijd de anderhalve meter afstand. Maar liefst 70 procent van de ondervraagden vindt deze regel van belang. Het gebruik van plexiglasschermen tussen tafeltjes is met 25,5 procent daarna de belangrijkste maatregel, waarbij 55-plussers met 29 procent het meeste heil zien in het gebruik van schermen.

Ongeveer 24 procent ziet graag dat het personeel gebruikmaakt van mondkapjes bij het opnemen en uitserveren van bestellingen. Bijna 10 procent van de ondervraagden vindt dat er helemaal geen maatregelen hoeven te worden getroffen.

‘Na een aantal maanden verplichte sluiting, zijn horecagelegenheden blij om gasten weer te mogen ontvangen. Door de maatregelen tegen Covid-19 en de bezorgdheid bij de bezoekers, is het echter wel puzzelen hoe hier het beste invulling aan kan worden gegeven', zegt Jonathan Opdam van Kunststofplatenshop.nl.

'Natuurlijk is de anderhalve meter voor de meeste mensen een belangrijke regel om toch naar een café of restaurant te gaan, maar voor sommige horecagelegenheden is het onmogelijk om dan voldoende gasten te ontvangen. Schermen kunnen hierin een uitkomst bieden.’

Onderzoek naar schermen

Onderzoeks- en adviesbureau TNO voert onderzoek uit of plexiglas- en kunststof schermen een alternatief kunnen zijn voor de anderhalve meter afstand. De resultaten van het onderzoek worden 1 juli verwacht.