FNV: verlenging sluiting horeca niet onverwacht, wel zorgelijk

FNV: verlenging sluiting horeca niet onverwacht, wel zorgelijk

De verlengde sluiting van de horeca tot in december is niet onverwacht maar wel zorgelijk voor de sector, zegt vakbond FNV. Volgens de vakbond voelt de sluiting onterecht en wordt er een groot offer gevraagd van de sector, terwijl het aantal besmettingen afneemt.

Vakbondsbestuurder Edwin Vlek: 'Laten we in vredesnaam hopen dat de vandaag bekendgemaakte aanvullende maatregelen de hamerslag zijn om het virus succesvol in te dammen. Voor ons is het allerbelangrijkst dat de horeca de deuren zo snel mogelijk weer kan openen. Alle inspanningen moeten daarop gericht zijn.'

De vakbond verwacht verder dat de overheid de horeca ondersteunt door de kosten die de sluiting met zich meebrengen volledig te vergoeden. 'In plaats van de NOW-3 af te bouwen, zou de overheid de horeca tijdens deze verlengde sluiting juist extra steun moeten bieden', aldus de vakbond. Met extra steun kunnen horecaondernemers mensen in dienst houden.

Slimme beperkingen

Koninklijke Horeca Nederland, de branchevereniging voor horecaondernemers, pleit al langer voor slimme beperkingen waardoor horecazaken die zich aan de coronaregels houden weer open kunnen. Samen met diverse ministeries, MKB-Nederland en VNO-NCW werkt de branchevereniging de komende weken aan een plan daarvoor.

Er ligt al een 'prototype' van een regeling om restaurants toch weer open te gooien. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Maar of dat ook kan met genoeg maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet nog onderzocht worden. Ook moet het nog worden besproken met veiligheidsregio's.

OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) van virusexperts waar het kabinet zich door laat adviseren, had al aanbevolen om te kijken naar manieren om restaurants toch te openen. Sinds 14 oktober moeten eet- en drinkgelegenheden zeker vier weken de deuren sluiten. Deze maatregel duurt in ieder geval tot medio december. Maar, anders dan cafés en kroegen zouden restaurants waar de 1,5 meter afstand beter bewaard kan worden, eventueel wel open kunnen.

Extra maatregelen

Vanwege de druk op de zorg is er aanleiding om de maatregelen aan te scherpen. Dat zei Mark Rutte tijdens de persconferentie op dinsdag 3 november. 'Minder samenkomsten, minder contacten en minder bewegingen.'

Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur komt een verzwaringspakket voor het hele land, met een looptijd van twee weken. Daarna gaat het land terug naar de maatregelen die gelden sinds 14 oktober. Mark Rutte: ‘Die gedeeltelijke lockdown zullen we tot midden december moeten volhouden. Een moeilijke boodschap. Ook voor de horeca.’ Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Minister De Jonge meldt nog dat de mondkapjesplicht uiterlijk 1 december wordt ingevoerd.