Kamer buigt zich over aanvullende coronasteun voor bedrijven

Kamer buigt zich over aanvullende coronasteun voor bedrijven

De Tweede Kamer buigt zich dinsdag over een nieuw steunpakket van een half miljard euro voor bedrijfstakken die hard geraakt worden door de aangescherpte coronamaatregelen. De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) komen de plannen verdedigen.

De tegemoetkoming in de vaste lasten waar direct getroffen ondernemers al langer aanspraak op kunnen maken, wordt breder beschikbaar gesteld. Ook bedrijven die indirect last hebben van de coronamaatregelen, mogen er nu een beroep op doen.

De beperkte lockdown die sinds een paar weken van kracht is, treft vooral de horeca zwaar. Ondernemers in die branche kunnen een extra vergoeding krijgen voor de voorraden die zij door de gedwongen sluiting niet meer kunnen gebruiken, en voor aanpassingen die ze tevergeefs hebben gedaan om hun zaak toch open te kunnen houden. Horecaondernemers hebben voorraden aangelegd die ze niet meer kunnen gebruiken vanwege de tijdelijke sluiting. Ook hebben zij vaak geïnvesteerd om in de winter op een corona-veilige manier open te kunnen blijven, bijvoorbeeld door hun terras te overkappen. Het kabinet geeft, bovenop de TVL, een eenmalige subsidie om deze gemaakte kosten te compenseren, van circa 2,75 procent van de omzetderving, gemiddeld 2500 euro. Ondernemers kunnen de subsidie vanaf medio november aanvragen via de TVL-aanvraag. Voor deze regeling is 40 miljoen gereserveerd.

Tijdelijke verbreding TVL

De TVL is bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van hun vaste lasten, zoals huur, terwijl er veel minder geld wordt verdiend. Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Voor de tijdelijke verbreding TVL is 140 miljoen euro gereserveerd. Bedrijven kunnen vanaf medio november een aanvraag indienen.

Time-out arrangement (TOA)

Het eerder aangekondigde Time Out Arrangement krijgt verdere vorm. Dat stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kern gezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien. Het kabinet werkt dit nu verder uit in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

Now3 van oktober tot juli 2021

De NOW 3 is voor ondernemers met personeel die verwachten dat ze minimaal 20% minder omzet draaien over een periode van 3 maanden. Vanaf januari gaat die drempel van 20% omzetverlies omhoog naar 30%.

Het kabinet heeft daarnaast extra geld beschikbaar gesteld voor toeleveranciers aan evenementen als kermissen en muziekfestivals. Ook voor de sport en voor theatermakers die zonder overheidssubsidie draaien, is een apart potje vrijgemaakt.