'Valse verwachtingen zorgen voor nog meer schade in horeca'

'Valse verwachtingen zorgen voor nog meer schade in horeca'

Het toch uitstellen van eerder aangekondigde waarschijnlijke versoepelingen van coronamaatregelen, zorgt voor nog meer schade in de horeca. 'Schep geen valse verwachtingen en wees duidelijk in je communicatie als kabinet', zegt FNV-bestuurder Edwin Vlek.

Volgens Edwin Vlek verlaten veel medewerkers de horeca, vrijwillig of noodgedwongen, 'terwijl ze hard nodig zijn om de sector weer op te bouwen.'

'Routekaart nodig'

Hij wijst op de 90.000 horecamedewerkers die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds het begin van de coronacrisis de sector hebben verlaten. 'Er is een duidelijke routekaart nodig naar de heropening toe, zodat ook horecamedewerkers keuzes kunnen maken voor hun toekomst én voor de sector', aldus Vlek.

Het openen van de terrassen op korte termijn leek volgens FNV Horeca 'het eerste sprankje hoop in deze bange en lange tijd'. Vlek zegt te begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar vindt het ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de gevolgen van de coronamaatregelen.

versoepelingen 020321, Maastricht: Gouverneur, horeca zet uit protest terrassen buiten. Foto: Marcel van Hoorn.

De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie versoepelingen aankondigen voor de horeca die volgende week al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z'n vroegst vanaf 28 april ingaan. Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.