Cao lonen stijgen in 2022

Cao lonen stijgen in 2022

De Nederlandse economie heeft zich in de coronacrisis veerkrachtig getoond. Veel sectoren hebben al weer meer werk dan personeel. Dat vertaalt zich maar beperkt terug in loonstijgingen. Maar volgend jaar gaan de cao-lonen verder omhoog.

Dat schrijft het CPB in zijn Macro Economische Verkenning (MEV) 2022.

Tot nog toe is er een beperkte cao-loonstijging in nieuwe cao-afspraken. De huidige horeca cao loopt eind 2021 af. Er is nog niets bekend over eventuele nieuwe loonafspraken voor 2022. Desgevraagd laat KHN weten hier nu ook nog niets over te kunnen zeggen.

Cao lonen

Door de coronarecessie worden over de hele linie (niet alleen horeca) nieuwe contracten afgesloten met een lagere cao-loonstijging dan voor corona. In december 2020 was de jaar-op-jaar cao-loonstijging nog 2,6 procent, in juli 2021 is dat gedaald naar 1,9 procent. Hierdoor is het effect van corona met vertraging zichtbaar in de cao-cijfers.

Dienstensector verzwakt

Maar dat beeld verandert volgend jaar, zo voorspelt het CPB. De cao’s die zijn afgesloten voor 2022 bevatten een hogere loonstijging dan in 2021. Verwacht wordt dat dit ook voor de nog af te sluiten cao’s geldt vanwege het economisch herstel en de krapte op de arbeidsmarkt.

De stijging van de cao-lonen blijft echter beperkt. De cao-groei wordt volgens de rekenmeesters gedrukt door verzwakte bedrijven in met name de dienstensector. En het coronavirus is hardnekkig: wat als Nederland weer in lockdown moet of andere zojuist afgeschafte maatregelen weer van stal worden gehaald? Deze onzekerheid beperkt de ruimte voor loonstijging.

Voor de marktsector valt de cao-loonstijging terug van 2,8 procent in 2020 naar 1,9 procent in 2021 en 2,2 procent in 2022. Daarmee is de loonstijging voor 2021 gelijk aan de prijsstijging en in 2022 hoger.

Pieter Hasekamp, directeur CPB: ‘Anderhalf jaar na de start van de coronapandemie is duidelijk dat de zwartste economische scenario’s niet zijn uitgekomen. De veerkracht  van de Nederlandse economie is groot gebleken.

De arbeidsmarkt heeft de crisis opvallend goed doorstaan, het steunbeleid heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Hoewel enkele bedrijfstakken nog langere tijd, en wellicht blijvend, last houden van corona, is de krapte van voor de coronacrisis in veel sectoren al weer teruggekeerd.’