Kamer praat na persconferentie verder over steun en betalingsuitstel

Kamer praat na persconferentie verder over steun en betalingsuitstel

De Tweede Kamer wil pas volgende week verder praten met het demissionaire kabinet over aanvullende coronasteun voor (horeca)ondernemers. Eerst moet duidelijk zijn met welke maatregelen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdag 26 november komen tijdens hun vervroegde persconferentie.

Minister Stef Blok (Economische Zaken) en de staatssecretarissen Dennis Wiersma (Sociale Zaken) en Hans Vijlbrief (Financiën) zouden de kabinetsplannen woensdagavond in een commissiedebat verdedigen. Maar meerdere Kamerleden voelden ongemak om dat debat door te laten gaan, met mogelijk hardere maatregelen op komst.

Veel partijen dringen nu weer aan op belastinguitstel. ‘De beste en snelste liquiditeitssteun is het nu niet hoeven betalen van btw en loonbelastingen’, aldus Thierry Aartsen van de VVD. Juist daar hebben veel ondernemers dringend behoefte aan.

Sinds 1 oktober 2021 moeten ondernemers hun belastingen weer betalen en eindigde het bijzonder uitstel. Vanaf 1 oktober 2022 moeten opgebouwde coronaschulden bij de Belastingdienst worden terugbetaald.

Stephan van Baarle (DENK) roept daarnaast op te wachten met het terugvorderen van teveel betaalde coronasteun.

VVD'er Thierry Aartsen voegt er aan toe dat de omvang van het steunpakket sterk afhangt van de aard en duur van de te nemen maatregelen.

D66-Kamerlid Romke de Jong drong erop aan het debat dan wel ‘zo snel mogelijk na het weekeinde’ te hervatten. Hij vindt dat ondernemers na de persconferentie van vrijdag snel moeten weten waar zij aan toe zijn. Maar wat CDA'er Mustafa Amhaouch betreft wordt wel de tijd genomen voor overleg met werkgeversorganisaties en vakbonden.

Loonsteun

Al voordat duidelijk werd dat het kabinet waarschijnlijk eerder met extra coronamaatregelen komt, vond een ruime meerderheid in de Tweede Kamer het voorgestelde steunpakket aan de magere kant. Bedrijven moeten weer een beroep kunnen doen op loonsteun, vinden veel partijen. Het kabinet houdt die maatregel tot dusver nog ‘in de achterzak’.