Mondkapjes waarschijnlijk terug in de horeca

Het kabinet is van plan om mondkapjes terug te brengen in publieke binnenruimten en bij contactberoepen. Ook wordt de coronapas waarschijnlijk verplicht in sportscholen, zwembaden en op doorstroomlocaties. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Ook komt het kabinet weer met een duidelijk thuiswerkadvies: 50 procent van de werkzaamheden zouden thuis moeten worden uitgevoerd. In september kwam het kabinet nog met het advies om 'thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is'. De maatregelen gaan vrijdag in.

Nieuwe maatregelen 'onvermijdelijk'

Dinsdagavond komt het kabinet tijdens een persconferentie met nieuwe maatregelen. Die zijn vanwege het stijgende aantal ziekenhuisopnames onvermijdelijk, stelde demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Welke maatregelen het worden staat nog niet vast, zei hij daarbij. Ook dat wordt door de bronnen bevestigd.

Wetswijziging

Voor sommige maatregelen zou een wetswijziging nodig zijn. Daarbij kan gedacht worden aan het verplicht stellen van de coronapas in het hoger onderwijs en op de mbo's. Met deze maatregelen moet de Tweede Kamer instemmen. Dat betekent dat de invoering langer dan een paar dagen zal kosten.

2G-regel

Over een terugkeer van de mondkapjesplicht in winkels zou nog geen overeenstemming bereikt zijn. Ook is nog onduidelijk of het kabinet iets ziet in de zogenoemde 2G-regel, zoals die in Duitsland op sommige plaatsen is ingevoerd. Dat is een variant van de coronapas waarbij mensen alleen ergens naar binnen kunnen als ze gevaccineerd ('geimpft') of hersteld ('genesen') zijn. In Nederland is een negatieve coronatest nog een alternatief.

Dierentuinen en pretparken

Dierentuinen en pretparken verwachten minder bezoekers en omzet als zij bij de ingang op QR-codes moeten controleren. De Club van Elf, de overkoepelende organisatie van een groot aantal dagattracties, wil dat er steun komt in het geval van nieuwe coronamaatregelen.

Coronapas op de werkvloer

Het kabinet onderzoekt ook of en zo ja op welke wijze het coronatoegangsbewijs (CTB) ‘toegepast kan worden in de relatie tussen werkgever en werknemer’. Maar zo’n maatregel wordt op korte termijn niet verwacht, omdat er een wetgevingstraject van zo’n twee maanden aan voorafgaat.

De 1,5 meter kan nog wel worden opgewaardeerd van ‘advies’ naar ‘dwingend advies’, laten ingewijden weten.