nieuws

EK-hotels veranderen met geweld van eigenaar

Hotel

Hotels in de Oekraïne worden in aanloop naar het EK voetbal steeds vaker slachtoffer van zogenaamde ‘corporate raids’. Met zo’n inval wordt het hotel feitelijk ‘gestolen’: de nieuwe eigenaar trekt er met door corruptie verkregen documenten in en verwijdert het management vaak met geweld.

EK-hotels veranderen met geweld van eigenaar

Interviews met Oekraïense hotels, juristen en TUI wijzen uit dat de laatste tijd drie hotels in Kiev, één van de speelsteden, het slachtoffer zijn geworden van corporate raids. Nederlandse touroperators raken zo accommodaties kwijt waar al lang geleden contracten mee waren afgesloten. Dit blijkt uit inventarisatie door Misset Horeca-correspondent Jerom Rozendaal in Oekraïne.

Het meest besproken geval is hotel Slavutich in Kiev dat eind januari bestormd werd door tientallen mannen onder politiebescherming. Op de website van het hotel staat sindsdien in grote letters ‘WE ARE RAIDED’.

Gerechtelijke uitspraak

Tijdens een persconferentie in Kiev vertelt voormalig aandeelhouder en mede-eigenaar Mstislav Skorobogator over de gewelddadige overname, waarbij een persoon ernstig gewond zou zijn geraakt. ‘De raiders hadden een rechterlijke uitspraak op zak, waarin beweerd werd dat Slavutich failliet was en wij het pand moesten verlaten.’

Meerdere hotels in Kiev bevestigen de corporate raid op Slavutich en zeggen dat nog twee hotels getroffen zijn. Een bron binnen TUI vertelt aan Misset Horeca dat de nieuwe eigenaren van Slavutich geen zaken willen doen met TUI. ‘Het contract met Slavutich is geëlimineerd.’ TUI geldt als officiële partner van de UEFA en sloot een aantal jaren geleden boekingscontracten af met Oekraïense hotels. Of TUI al meer hotels door corporate raids is kwijtgeraakt, is niet bekend.

Imago

Volgens de Kievse jurist Alexander Paliy zijn corporate raids slecht voor het imago van Oekraïne en schrikt het buitenlandse investeerders af. ‘De nieuwe eigenaren zijn alleen geïnteresseerd in snel geld verdienen’, zegt hij. Het is dan ook niet vreemd dat de raids juist aan de vooravond van het EK plaatsvinden. Paliy: ‘Tijdens het Europese Kampioenschap kunnen hotels goede zaken doen’.

Corporate raiding bestaat in verschillende vormen en is niet per definitie illegaal. Zo kunnen raiders een aandelenpakket kopen, waarna verkregen stemrecht gebruikt wordt om bepaalde maatregelen te nemen zoals de uitgifte van aandelen of het verwijderen van het management.

Maar in Oekraïne worden corporate raids ondersteund met rechterlijke besluiten die volgens critici vaak met steekpenningen tot stand komen. De voormalige Sovjetrepubliek wordt door de westerse wereld in toenemende mate bekritiseerd om haar beperkte rechtszekerheid en klassenjustitie. Zaken en politiek zijn in het land innig met elkaar verweven en een politieke wisseling van de macht gaat vaak ook gepaard met een zakelijke stoelendans.

Reageer op dit artikel