nieuws

Elfstedentocht onbetaalbare marketing

Hotel

De kassa rinkelt niet voor de Friese horeca nu duidelijk is dat er (voorlopig) geen Elfstedentocht komt. Toch spreekt Baukje de Vries, voorzitter van de KHN-regio Friesland, van een winsituatie. ‘Tegen de publiciteit van de afgelopen dagen kan geen marketingcampagne op.

Elfstedentocht onbetaalbare marketing

Berusting won het donderdagmorgen van de teleurstelling bij Baukje de Vries, die behalve regiovoorzitter ook eigenaar is van Misset Horeca Top 100-café Paddy O’Ryan in Leeuwarden. ‘Het is een weloverwogen besluit. De afgelopen dagen was het toch wel een beetje hopen tegen beter weten in, veel signalen waren niet goed.’

Geen 2 miljoen gasten, wel toeloop

En dus blijft de invasie, begin deze week werd gesproken over de komst van zo’n 2 miljoen mensen bij het doorgaan van de tocht, uit. Het risico van ondernemen, aldus De Vries, die toch spreekt van een winsituatie. ‘Friesland is afgelopen dagen internationaal nieuws geweest.’

Ze merkt ook – nog steeds – extra toeloop. ‘Onze provincie is de afgelopen dagen op de kaart komen te staan en dat zorgt zeker voor extra gasten. We merken dat in Leeuwarden ook, hier is het ijs prima en ontvangen we veel schaatsers.’

Wellicht gaat de Elfmerentocht wel door, vervolgt De Vries. Deze schaatstocht gaat door de zuidwesthoek van Friesland en geldt traditioneel als de proloog van de Elfstedentocht. ‘Dat betekent de komst van zo’n 12.000 deelnemers.’

Bovendien verwacht De Vries dat er ook mensen zullen zijn die de Elfstedentocht toch gaan rijden. ‘Individueel of in een klein gezelschap kan dat ook, het grootste probleem is natuurlijk de massa.’

Ook Elstedenkoorst bij leveranciers

De regiovoorzitter merkte ook bij de leveranciers Elfstedenkoorts. ‘Voor mijn eigen zaak heb ik de afgelopen dagen natuurlijk contact gehad met de brouwerij over de bestelling. Die kon ik plaatsen met een optie. We hadden afgesproken dat we daarover na woensdagavond contact zouden hebben.’

Is er bij de ondernemers nog hoop dat de tocht er dit jaar alsnog komt? De Vries: ‘Hoop houden we, ik in ieder geval. Maar de weersvoorspellingen voor de komende periode maken het vooralsnog wel onwaarschijnlijk.’

Reageer op dit artikel