nieuws

Hotelbaas: strop van € 250.000 door muggenplaag

Hotel

Hotel Graaf Bernstorff op Schiermonnikoog heeft deze zomer ruim 120 annuleringen gehad, en liep volgens de eigenaar daardoor bijna een kwart miljoen euro mis. Schuldigen aan het wegblijven van toeristen zijn de tienduizenden muggen die bezit namen van het waddeneiland.

Hotelbaas: strop van € 250.000 door muggenplaag

‘Er zijn nog nooit zoveel schoonmoeders doodgegaan’, zegt eigenaar André Zandt van hotel Graaf Bernstorff in NRC Handelsblad, verwijzend naar de smoes die men gebruikte bij de vele annuleringen. In juli en augustus alleen kreeg hij 120 afmeldingen.

Ramp

De muggen waren de grootste boosdoener. ‘Het was een regelrechte ramp’, klaagt een andere horecaondernemer in de krant. ‘Iedereen werd lek geprikt, toeristen bleven weg.’

Jaarlijks komen bijna 300.000 toeristen naar het eiland, die samen een slordige 75 miljoen euro uitgeven. Het grootste deel daarvan vloeit naar de horeca. Officiële cijfers over teruggelopen bezoekersaantallen deze zomer zijn niet beschikbaar, maar geschat wordt dat het om een vermindering van ruim 3 procent gaat. Een derving van bijna 2 miljoen euro.

Steekbeesten

De koele en natte zomer bood een ideaal klimaat voor muggen. Toen het Friese waterschap ook het grondwaterpeil verhoogde met veertig centimeter, ontstonden veel stilstaande poelen, muggenbroedplaats bij uitstek.

Met tienduizenden zwermden de steekbeesten over het kleine eiland, dat voor veertig procent van haar jaarinkomsten afhankelijk is van het toerisme. Van de bijna 600 mensen met een baan op het eiland werkt bijna de helft in de horeca.

Zie ook:

Reageer op dit artikel