nieuws

Okura neemt JAL Hotels over

Hotel

Het Japanse hotelconcern Okura neemt vanaf 30 september 2010 een meerderheidsbelang in Japan Airline Hotels, eigenaar van onder meer Nikko Hotels en JAL City Hotels.

Okura neemt JAL Hotels over

Okura, opgericht in 1958, exploiteert op dit moment 24 hotels. Drie hotels zijn in aanbouw en gaan binnenkort open: Macau (2011), Taipei (2011) en Bangkok (2012). In Nederland bezit de hotelketen het gerenommeerde 301 kamers tellende vijfsterrenhotel Okura in Amsterdam.

Japan Airlines Hotels, opgericht in 1970, is onderdeel van het in financiële problemen verkerende Japan Airlines. De nationale luchtvaartmaatschappij van Japan is op dit moment bezig met het verkopen van vastgoed, hotels en catering.

Omvlaggen

JAL Hotels heeft een portfolio van 57 hotels, met 17.607 kamers, waarvan 40 hotels in Japan. In Europa exploiteert de groep het bekende The Montcalm Hotel in London en het Nikko Hotel in Düsseldorf. Een Nikko vestiging in Dubai wordt eind van dit jaar geopend. Analisten verwachten dat de naam van Nikko Hotels in belangrijke steden als Londen, Hong Kong, Dubai en New York medio vierde kwartaal 2011, een jaar na de overname, zullen omvlaggen naar Okura.

Deal ‘controversieel’

Henk Meyknecht, columnist voor Misset Horeca en werkzaam voor Langham Hotels in het Verre Oosten, noemt de overname door Okura ‘controversieel’. ‘Opmerkelijk is dat JAL Hotels formeel nooit is aangeboden aan internationale marktpartijen als Marriott, Accor of Starwood, die ongetwijfeld grote interesse hebben voor verder expansie in de binnenlandse Japanse markt. Alle aandelen van JAL Hotels blijven keurig in handen van Japanse bedrijven en banken’.

De overname sluit goed aan bij de ambitie van Okura buiten Japan te groeien, stelt Meyknecht. ‘Met name de Nikko vestigingen in Noord-amerika en Europa zijn zeer interessant voor een versnelde, wereldwijde uitrol van het Okura merk’.

Reageer op dit artikel