nieuws

Oud nazi-hotel wordt jeugdhotel

Hotel

Het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill heeft de opdracht gekregen om een deel van een nazi-vakantieoord op het Duitse eiland Rügen te verbouwen. Het Kraft-durch-Freude-Seebad Prora werd eind jaren dertig door de nazi’s gebouwd als hotel voor arbeiders.

Oud nazi-hotel wordt jeugdhotel

De bouw stagneerde bij het uitbreken van de oorlog en het merendeel van het complex staat er vervallen bij met uitzondering van enkele expositieruimtes. Atelier Kempe Thill gaat een deel ervan verbouwen tot jeugdhotel. Dat meldt het NRC.

Onaantrekkelijk is aantrekkelijk

‘Het is een lowbudgetproject’, zegt architect Olivier Thill. ‘Het is nu een ruïne. We willen die uitstraling benutten en de huidige sfeer proberen te behouden. Het aantrekkelijke van het gebouw is dat het onaantrekkelijk is.’

4,5 kilometer appartementenblokken

Prora werd tussen 1936 en 1939 gebouwd en het bestaat uit appartementenblokken met een totale lengte van 4,5 kilometer, die plaats moesten bieden aan 20.000 vakantiegangers. Elke kamer heeft zeezicht. Het complex wordt gezien als typisch voorbeeld van nazi-architectuur, maar Thill noemt het gebouw ‘veel meer Le Corbusier dan Albert Speer’.