nieuws

Prijsstijging horeca op komst

Hotel

De horeca heeft het financieel zwaar. In alle sectoren blijft de omzet achter op het normale niveau, en valt vooral ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar vies tegen. Dit blijkt uit de cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering (BHC). Met de stijgende kosten en dalende omzetten, lijkt een prijsaanpassing onvermijdelijk.

Prijsstijging horeca op komst

Voor de hotellerie, restaurant- en fastfoodsector is de stagnerende economische groei de achterliggende reden, voor de cafésector wordt daarnaast vooral het rookverbod als oorzaak genoemd.

De horeca in zijn geheel liet in het tweede kwartaal van 2008 een omzetgroei van 0,5 procent zien, de laagste sinds 2004.

De grote hotelketens zien vooral de aantalen zakelijke gasten uit de VS, normaal een flink aandeel van de gastpopulatie, sterk teruglopen als gevolg van de aanhoudende financiële crisis daar.

Ook restaurants merken nu de effecten: bedrijven moeten op de kosten letten, en besparen op de zakenlunches en –diners.

Caféondernemers zien de inkomsten teruglopen nu er aan de bar niet meer gerookt mag worden.

Omdat de kosten voor personeel energie en inkoop wel fors stijgen en ondernemers pessimistisch zijn in hun verwachtingen voor het derde en vierde kwartaal van dit jaar, lijken prijsstijgingen de enige uitweg.

In de horeca stegen de prijzen het tweede kwartaal al met 3,5 procent, de gemiddelde omzet daardoor met 1,6 procent.

Alleen de hotels verwachten enig herstel de komende weken, de andere sectoren blijven nog ver onder de ‘normaalwaarde’ van de omzet.BHC
werkt in haar grafieken met indexcijfers, waarbij 100 de normale omzet is. De afgelopen twee weken zat alleen fastfood net iets boven de 100. Restaurant en hotel net daaronder, café zakte zelfs tot onder de 90.

Reageer op dit artikel