nieuws

Reiniging Amsterdam en Utrecht staakt langer

Hotel

De medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdiensten leggen het werk een week langer neer. Tot en met woensdag 19 mei blijven de reinigingsdiensten staken, zo hebben de vakbonden meegedeeld. Maandag sturen de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF een nieuwe aanzegging naar de gemeenten Amsterdam en Utrecht.

Reiniging Amsterdam en Utrecht staakt langer

Vorige week gaven de medewerkers van de reiniging al aan door te willen staken tot er een goed cao-akkoord voor de gemeenteambtenaren ligt. De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) praten dinsdagavond verder over de nieuwe cao. Dat meldde een woordvoerster van de VNG maandag. Beide partijen hadden afgelopen vrijdag al een ,,constructief” overleg. Eerder liepen de onderhandelingen spaak, waarna de ambtenaren overgingen tot acties.

De meest opvallende is de staking van reinigingsmedewerkers in Amsterdam en Utrecht. Zij hebben afgelopen week hun werk neergelegd en willen dat pas weer hervatten, als er een cao-akkoord is. In sommige straten in Utrecht is maandag toch vuilnis opgehaald. De gemeente benadrukt dat het niet om stakingsbrekers gaat. De straatvegers in Utrecht staken sinds de nacht na Koninginnedag; de overige ambtenaren van de reinigingsdienst hebben zich op 6 mei bij hen aangesloten.

De straatvegers in Amsterdam zijn ook sinds 6 mei in staking voor een betere cao. Maandagochtend lag er overal troep en deden meeuwen, kraaien, duiven en reigers zich tegoed aan de etensresten op straat. Volgens een woordvoerster van een ongediertebestrijdingsbedrijf zal het straatvuil ook ratten en ander ongedierte aantrekken, maar daarover zijn nog geen meldingen binnengekomen.

Reageer op dit artikel