nieuws

‘Schoonmakers hotels onderbetaald

Hotel

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil opheldering van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken over mogelijke uitbuiting van schoonmaakpersoneel. Uit een krantenartikel in Trouw blijkt dat hotelschoonmakers soms onder het wettelijk minimumloon worden betaald.

‘Schoonmakers hotels onderbetaald

‘Het lijkt op onderbetaling en uitbuiting van een kwetsbare groep en dat is onaanvaardbaar’, stelt Van Hijum.

Het Kamerlid reageerde hiermee op een artikel dat zaterdag in het dagblad Trouw stond. Daaruit blijkt dat een uitzendbureau dat schoonmakers levert aan grote hotels in Amsterdam, personeel soms onder het wettelijk minimumloon betaalt.

Schoonmakers zouden een minimum aantal kamer moeten reinigen voordat ze het wettelijk minimumloon ontvangen. Het aantal kamers dat moet worden schoongemaakt, verschilt per hotel.

‘Als de berichten kloppen zijn de arbeidsomstandigheden in hotels al langer punt van discussie. Misschien is het goed als de Arbeidsinspectie meer en gerichter gaat controleren’, vindt Van Hijum.

Volgens FNV Bondgenoten is zeker sprake van uitbuiting. ‘Schoonmakers krijgen in dit geval per kamer uitbetaald en daardoor zakken ze voor hun inkomen onder het minimumloon. Dat is onbeschoft. Veel van deze schoonmakers zijn nog maar kort in Nederland, zoeken werk en dan is dit hun eerste kennismaking met ons land’, aldus FNV-bestuurder Mari Martens.

Hij stelt dat de vakorganisatie er veel aan doet om hier een einde aan te maken. ‘We sporen met de branche bedrijven op die op deze manier werken en proberen mensen in een cao onder te brengen. Maar het is erg lastig aan te pakken, kennelijk doen we nog niet voldoende’.

Reageer op dit artikel