nieuws

Stranden onderscheiden voor eigen, groene smoel

Hotel

Veel kustplaatsen hebben door het massatoerisme hun eigen smoel verloren. Vijf Nederlandse stranden hebben het tij goed weten te keren. Daarom ontvingen zij woensdag in Noordwijk een speciaal keurmerk. Op het gebied van behoud van natuur, landschap, identiteit en cultureel erfgoed springen zij er op Europees niveau uit.

Stranden onderscheiden voor eigen, groene smoel

Het gaat om Ameland, Zandvoort, Katwijk, Goedereede en Schouwen-Duiveland. Ook een aantal stranden in Spanje, Portugal, Italië en Cyprus kreeg het Europese zogeheten QualityCoast-keurmerk.

Een internationale jury beoordeelde de deelnemende stranden op twintig aspecten op het gebied van natuur en landschap, milieu, cultureel erfgoed, lokale identiteit en veiligheid. Hierbij keken zij ook naar de zwemwaterkwaliteit langs het strand en naar de duurzaamheid van hotels, campings en strandpaviljoens.

In 2006 gingen Zandvoort en in 2007 Noordwijk de winnaars al voor. Vorig jaar viel geen enkele Nederlandse kustplaats in de prijzen.