nieuws

Totaalomzet horeca in 2010 flink teruggelopen

Hotel

De omzet in de horeca is vorig jaar geslonken met 3,2 procent tot bijna negen miljard euro. De grootste klappen vielen bij restaurants en de ‘natte sector’. Dat blijkt uit cijfers van het Food Service Instituut Nederland (FSIN).

Totaalomzet horeca in 2010 flink teruggelopen

De 16,5 miljoen inwoners van Nederland gaven afgelopen jaar in totaal 55,5 miljard euro uit aan food. Daarvan wordt ruim tweederde (67,7 procent) besteed in de zogeheten At home kanalen (o.m. supermarkten, speciaalzaken en de markt). En ongeveer een derde (32,3 procent) in de Out of home kanalen.

‘At home’ zag de omzet in 2010 afnemen met 0,1 procent en ‘out of home’ met twee procent. Dat is berekend door het FSIN op basis van cijfers van Foodstep, GfK, CBS en eigen gegevens. FSIN schaart de sectoren horeca, catering en gemak onder out of home. De totale omzet van horeca (exclusief overnachtingen) nam dit jaar af met 3,2 procent naar 8,98 miljard euro.

Dip bij Dranken

Vooral de deelsectoren Restaurant en Dranken zagen hun inkomsten wegvloeien, respectievelijk met 4,9 procent tot 3,8 miljard euro en met 4,8 procent tot 1,7 miljard euro. Met de omzet van f&b in de deelsector Logies ging het in 2010 minder slecht, een minieme daling van 0,6 procent tot 1,6 miljard euro.

De vierde en laatste deelsector van de horeca, Leisure (o.m. recreatiebedrijven en partycatering), had ook een minimaal dipje. Met min 0,5 procent kwam de omzet uit op 1,9 miljard euro.

Minder in bedrijfscatering

De sector Catering (o.m. bij bedrijven, instellingen en in onderwijs) zag de opbrengsten afnemen met 2,8 procent tot 3,4 miljard euro. Daarbij tekende de deelsector Bedrijven met min vier procent de grootste daling aan.

De sector Gemak (o.m. snackbars, pompshops en horeca bij retail) tenslotte noteerde een kleine plus van 0,7 procent. Voor de stijging van de omzet naar 5,5 miljard euro tekende vooral de deelsector Horeca bij retail met een plus van 3,9 procent.

In de Misset Horeca van vrijdag 7 januari uitgebreider aandacht voor de cijfers en de achtergronden ervan. Het FSIN licht de cijfers toe tijdens de Horecava op maandag 10 januari tijdens een presentatie in de ochtend én middels een brunchcongres op dinsdag 11 januari.

Reageer op dit artikel