nieuws

B&B Amsterdam in geweer tegen AirBnB en Wimdu

Hotel

Het bestuur van de in april opgerichte Amsterdamse Bed & Breakfast Association (ABBA) komt in het geweer tegen het toestaan van woningverhuur via AirBnB en Wimdu in de hoofdstad. ‘Concurreren met illegale hotels, waar soms wel tien of meer mensen tegelijkertijd verblijven en waar niets wordt afgedragen, is een hopeloze zaak.

B&B Amsterdam in geweer tegen AirBnB en Wimdu

Eerder deze maand meldde MissetHoreca.nl dat Amsterdam AirBnB niet in de ban doet, omdat de gemeente op basis van onderzoek concludeert dat het verhuren van de eigen woning zelfs een stimulans kan zijn voor het toerisme en de economie van de stad.

Ook AirBnB is die mening toegedaan. Managing director voor Noord-Europa Ole Juch vertelde vorig jaar november voor de camera van Misset Horeca dat reizigers die via AirBnB een logiesaccommodatie boeken, meer geld spenderen in de stad dan hotelgasten.

Illegaal

Het bestuur van ABBA laat in een schrijven aan Misset Horeca weten het verhaal van AirBnB een gotspe te vinden. ‘Amsterdam kent naar schatting zo’n 250 professionele b&b’s, die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, zich aan de regels houden en belastingen betalen.’

‘De realiteit is dat 90 procent van het aanbod op AirBnB en collega Wimdu ronduit illegaal is’, aldus het statement. ‘Er is misschien een enkeling die een kamer of woning verhuurt ‘on occasional basis’, maar het gros verhuurt gewoon op structurele, commerciële basis.’

Social travelling

Volgens het recent opgerichte ABBA verdienen de verhuurders daar zo’n €50 tot €150 per nacht aan en ‘wordt daarover dan meestal geen btw (6%), geen inkomstenbelasting (naar rato) en geen toeristenbelasting (5,5%) afgedragen’.

‘De gedachte achter social travelling is prachtig en concurrentie vinden we prima’, vervolgt ABBA. ‘Maar dan wél in een eerlijk speelveld, waar voor iedereen dezelfde regels gelden. Concurreren met illegale hotels waar soms wel tien of meer mensen tegelijkertijd verblijven en waar niets wordt afgedragen, is een hopeloze zaak.’

Meten met twee maten

ABBA vindt dat de gemeente meet met twee maten nu AirBnB en Wimdu ‘binnenkort mogen van Amsterdam’. ‘Sterker nog: de gemeente werkt op deze manier illegale hotels en appartementenverhuur in de hand’, aldus het schrijven van ABBA.

ABBA vervolgt: ‘Volgens de regels die Amsterdam stelt aan een b&b of short stay-appartement, mag aan niet meer dan vier mensen logies worden verleend. Op bookingssites AirBnB en Wimdu zijn 400-500 resultaten te vinden voor meer dan vier gasten.’

Wetgeving

Partijen als Airbnb en Wimdu maken het de verhuurders volgens ABBA ‘heel makkelijk illegaal te verhuren door geen namen en adressen te vermelden op hun sites. Daarmee worden Europese en Nederlandse wetgeving overtreden, een economisch delict, waar een hoge boete of gevangenisstraf op staat.’

ABBA noemt het ‘schokkend dat zulke grootschalige illegaliteit kan bestaan zonder dat er krachtig wordt ingegrepen’. ‘En dat het er nu op lijkt dat met een versoepeling van de regels de gemeente de illegaliteit juist meer ruimte gaat geven als illegale verhuurders zich achter bedrijven als Airbnb en Wimdu kunnen blijven verschuilen.’

Reageer op dit artikel