Hotels beter bezet; kamerprijs gelijk

Hotels beter bezet; kamerprijs gelijk

De Nederlandse hotelmarkt zit weer in de lift. De bezettingsgraad is vorig jaar gestegen, terwijl de gemiddelde kamerprijs gelijk bleef, zo blijkt uit woensdag 9 april gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Horwath HTL. Voor dit jaar wordt een verdere groei verwacht van zowel bezettingsgraad als kamerprijs.

De gemiddelde bezettingsgraad van drie-, vier- en vijfsterrenhotels steeg van 66,7 procent in 2012 tot 67,8 procent in 2013. De gemiddelde kamerprijs bleef gelijk op €97.

Bezettingsgraad

Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een verdere stijging van de bezettingsgraad tot 69 procent.

Ook verwacht het bureau een verdere stijging van de gemiddelde kamerprijs met 2,5 procent tot €99.

Vijfsterrensegment

Vooral de drie- en viersterrenhotels waren beter bezet. Het vijfsterrensegment bleef achter met opnieuw een lichte daling in de bezettingsgraad en een forse daling van de gemiddelde kamerprijs.

Driesterrenhotels daarentegen waren niet alleen beter bezet, maar zagen ook de gemiddelde kamerprijs met bijna 4 procent stijgen.

Amsterdam

Het herstel in bezettingsgraad is duidelijker zichtbaar in de regio Amsterdam dan in de rest van Nederland.

In de hoofdstad steeg die met 1,8 procentpunt tot 79,2 procent, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad in de rest van het land met slechts 0,4 procentpunt steeg tot 60,9 procent.

De gemiddelde kamerprijs in Amsterdam ligt wel bijna 50 procent hoger dan in de rest van Nederland.

Toerisme

Het aandeel toeristische gasten is opnieuw toegenomen tot 52 procent van het totale aantal overnachtingen. Het aandeel zakelijke gasten daalde tot 45 procent.

Bron: ANP