nieuws

Amsterdam: illegale hotels gesloten op de Wallen

Hotel 4478

Vier woningen op de Wallen in Amsterdam zijn gesloten omdat zich er illegale hotels in bevonden. De eigenaar van de panden heeft een boete gekregen van €82.000.

Amsterdam: illegale hotels gesloten op de Wallen

De woningen werden volgens de eigenaar niet gebruikt als illegale hotels, maar als logiesverblijf voor zakenrelaties. Het pand was echter ingericht als hotel en had zelfs een gastenboek. Het verblijf was ook brandgevaarlijk. Het pand is daarom voor zeker drie maanden gesloten, zo meldt Nu.nl

‘Net als bij permanente verhuur van woningen aan toeristen, is ook hier echter sprake van woningonttrekking: woningen kunnen niet gebruikt worden door Amsterdammers die een woning nodig hebben’, schrijft de gemeente Amsterdam in een persbericht.

Ook op het Prinseneiland werden deze week in een brandgevaarlijk illegaal hotel twee woningen gesloten. Naast de sluiting kunnen de overtreders, waaronder een host en een huurder van een appartement, ook een boete van €61.500 tegemoetzien.

Extra controle op illegale hotels

Eerder is er in drukke vakantieperiodes extra gecontroleerd op illegale verhuur in de Haarlemmerbuurt en op de Burgwallen. Dat gebeurt de komende weken opnieuw, maar nu in de Jordaan.

De handhavers zullen ook controleren of Amsterdammers hebben voldaan aan de verplichting om, elke keer dat de woning wordt verhuurd aan toeristen, dit te melden bij de gemeente. De boete voor het niet melden van vakantieverhuur bedraagt €6000 per keer.

Amsterdam strijdt al jaren tegen het illegaal verhuren als hotel van woningen. In 2015 sloot de stad 167 illegale hotels. Dat is om de dag een sluiting. ‘We krijgen steeds meer grip op woonfraude en we zien dat onze aanpak werkt. Daarom trekken we vanaf dit jaar €1 miljoen extra uit voor de aanpak,’ zei een ambtenaar toen over de resultaten.

De stad heeft bijvoorbeeld een anonieme kliklijn in het leven geroepen waar bewoners vermoedens van illegale verhuur kunnen melden. In 2013 werden bijvoorbeeld 129 illegale hotels gesloten.

>>> Airbnb weerspreekt cijfers illegale hotels

Reageer op dit artikel