nieuws

Zorghotel Domstate getransformeerd tot 4-sterren hotel

Hotel 1089

Zorghotel Domstate getransformeerd tot 4-sterren hotel
Foto: Michael van Oosten

Zorghotel Domstate in Utrecht is onlangs getransformeerd tot een 4-sterren hotel waar je kunt revalideren. Daartoe werd het voormalige reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen volledig gerenoveerd.

Na een tijdelijke bestemming als appartementencomplex heeft voormalig reactiverings-centrum Albert van Koningsbruggen – gebouwd in typische jaren ’70 stijl – zijn oorspronkelijke bestemming weer teruggekregen als zorghotel Domstate. 

Op zes verdiepingen liggen 84 luxe zorgkamers voor kortdurende revalidatie, een onderzoeks- en behandelcentrum en werkplekken. Het zorghotel is bedoeld voor iedereen die revalideert of herstelt na een ziekenhuisopname voor bijvoorbeeld een knie-of heupoperatie, of na een ziekte. 

Het hotel hoopt revalideren zo leuk mogelijk te maken. Alle zorgkamers hebben ruime glaspartijen, zijn uitgebreid met een balkon en hebben een eigentijdse uitstraling gekregen. Het ‘healing environment’-ontwerp van architectenbureau Diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe interieurontwerpers biedt veel licht, glas, hout en metaal in warme kleuren. 

Voorzieningen uitgebreid

Ook de gevel is onder handen genomen, en werden de voorzieningen uitgebreid. Zorghotel Domstate beschikt nu onder andere over een restaurant, bar, kapper, giftshop, loungeruimte, biljartkamer en fitnessruimtes. 

Alle functies zijn georganiseerd rondom een opnieuw ingerichte patio. In het zorghotel staan de principes van de ‘healing environment’ centraal en bovendien stimuleert het ontwerp gasten om actief te zijn.  

De eenpersoons zorgkamers bieden optimale privacy en rust. De kamers bieden verder de mogelijkheid om met verlichting en temperatuur zelf de gewenste sfeer te creëren. Ook de wacht- en gespreksruimten zijn zodanig ingericht dat zij bijdragen aan ontspanning en maximale bewegingsvrijheid. 

Bij de renovatie is het gebouw tot op het casco gesloopt en heringedeeld, met respect voor de waardevolle architectonische elementen, zoals het trappenhuis en de vormgeving van de achtergevel. Daarnaast is het dak van het opleidingslokaal verhoogd, waardoor veel meer daglicht naar binnen valt. 

Vernieuwd en verduurzaamd

Bovendien is het volledige installatiepakket vernieuwd en verduurzaamd, met onder andere warmtepompen en pv-panelen. 

Ook de co2-neutrale Marmoleum-vloeren van Forbo dragen bij aan de aanzienlijke verduurzaming van het gebouw. In de toegepaste Marmoleum Cocoa-vloeren – ook wel chocoladevloeren genoemd – zijn de overbodige resten van de cacao-industrie ge-upcycled. 

Om de gevel een kwalitatief hoogwaardige en mooie uitstraling te geven, is gekozen voor een upgrade met natuursteen-bekleding. Verder is – ook ten behoeve van de verduurzaming – de pui opnieuw ingedeeld en voorzien van aluminium kozijnen met hoogwaardig isolatieglas. Daarbij zijn alle zorgkamers voorzien van ruime glaspartijen om het uitzicht te vergroten. 

De kamers zijn daarnaast uitgebreid met een balkon. Lage balustrades zorgen hier voor optimale zichtlijnen naar buiten, ook met het zicht op bedlegerige gasten. 

Op de begane grond is naast het onderzoeks- en behandelcentrum plek voor een breed aanbod aan eerstelijns- en transmurale voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk, een revalidatiecentrum en -polikliniek, een fysiotherapiepraktijk, een verloskundepraktijk en een fysiofitnessruimte. Ook zijn er flexibele ruimten voor bijvoorbeeld de bloedbank of de doorligverpleegkundige. 


Foto's