Van der Valk Hotels zet toekan op Hotel De Pelikaan Texel

Van der Valk Hotels zet toekan op Hotel De Pelikaan Texel

Hotel De Pelikaan Texel wordt in 2021 Van der Valk Hotel De Koog-Texel. Hiermee is het eerste Van der Valk Hotel op de Waddeneilanden een feit. Ook is het de eerste overname door de groep in lange tijd. Nieuwe Van der Valk hotels zijn bijna zonder uitzondering nieuw gebouwd.

Derk Langebeek (26), vierde generatie Van der Valk, en één van de drie zonen van Tjomme Langebeek en Corry van der Valk, gaat Van der Valk Hotel De Koog-Texel runnen. Het hotel beschikt over 61 kamers, een restaurant, een bruin cafe en 4 zalen. De appartementen in het naastgelegen complex ‘Residence de Pelikaan’ worden deels via het hotel verhuurd. De huidige eigenaar, Rob Vos, blijft zelf de verhuur van ‘De Pelikaan Vakantiewoningen‘ en ‘De Pelikaan Catering’ voortzetten.

Tjomme en Corry zien een droom uitkomen met een Van der Valk Hotel op Texel. Na Van der Valk Hotel Drachten, waar Sjoerd (28) het roer heeft overgenomen, en Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk waar Stijn (30) vanaf de bouw de scepter zwaait, is het nu aan Derk om zijn ambities waar te maken op Texel. De komende jaren gaat Van der Valk gebruiken om de ‘Look & Feel’ van het hotel aan te passen en naar de Van der Valk standaard te brengen.

Van pelikaan naar toekan

Bijzonder detail is dat oma Corry van der Valk-de Wit geboren en getogen is op boerderij ‘de Vooruitgang’ in De Cocksdorp op Texel. ‘De verbinding met het eiland is er altijd geweest en dat transformeert anno 2021: van pelikaan naar toekan.’

Over Van der Valk

Nederlands oudste en in omzet grootste hotelketen Van der Valk heeft meer dan honderd hotels verspreid over Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Nederlandse Antillen. Eind jaren 20 van de vorige eeuw gestart als eetcafé in Voorschoten door Martinus en Rie Van der Valk. De vierde generatie heeft het roer overgenomen van de derde generatie en in sommige hotels is de vijfde generatie al aan het meewerken.

Bijna elk nieuw hotel in de groep, die bestaat uit verschillende bv's ('staken') van verschillende familieleden, betreft nieuwbouw. Momenteel wordt gebouwd aan veertien nieuwe hotels. Het hotel bij Schiphol is na voltooiing in 2022 met 725 kamers het grootste hotel van Nederland.

Overnames zijn een zeldzaamheid bij Van der Valk. Als er al een onderneming wordt overgenomen zijn het eerder kleine ketens dan individuele bedrijven. Zo nam Van der Valk een belang van 50 procent in restaurantketen Vapiano, waar eerder dit jaar na problemen een doorstart wordt gemaakt in afgeslankte vorm.

Ook namen enkele Van der Valk-telgen met investeringsmaatschappij GR8 in 2016 de AC restaurants en hotels van Autogrill over. De restaurants werden later weer verkocht aan La Place, inmiddels van Jumbo. De hotels worden als keten onder de naam GR8 in de markt gezet. Die keten heeft geen band met Van der Valk, anders dan de familieband van de eigenaren.